Makedonya'nın NATO üyeliğinin yolu açıldı

Makedonya'nın NATO üyeliğinin yolu açıldı

Makedonya'nın NATO'ya üye olmasına yönelik katılım protokolü, NATO üyesi 29 ülke ile Makedonya arasında imzalandı.

Makedonya'nın NATO'ya üye olmasına yönelik katılım protokolü, NATO üyesi 29 ülke ile Makedonya arasında imzalandı. Böylece Makedonya'nın ittifakın 30. üyesi olmasının yolu açıldı.

Makedonya'nın NATO'ya üyelik sürecinin tamamlanması için, protokolün Türkiye dahil ittifak üyesi tüm ülkelerin parlamentolarında onaylanması gerekiyor.

Yunanistan Parlamentosu, Makedonya'nın resmi adı konusunda 27 yıldır süren tartışmaya son veren anlaşmayı onaylamıştı.

Anlaşmayla, Makedonya'nın resmi adı "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" oldu.

Yunanistan, Selanik kentinin de bulunduğu kuzey bölgesinin adı da Makedonya olduğu için, Üsküp yönetiminin isim ısrarı ile Yunanistan'ın kuzey topraklarında hak iddia ettiğini savunuyor ve bu nedenle Makedonya'nın NATO ve Avrupa Birliği üyeliğini engelliyordu.

Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Dimitrov, katılım protokülünün imzalanmasının ardından, ülkesinin resmi adını "birkaç gün içinde" değiştireceğini söyledi. Dimitrov "Bunun olması kaçınılmaz değildi. Hatta olması ihtimali bile çok azdı" dedi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.