NATO ve Rusya 'tartışmalı füze' konusunda anlaşamadı

NATO ve Rusya 'tartışmalı füze' konusunda anlaşamadı

NATO ve Rusya temsilcileri Moskova’nın yeni füzesiyle ilgili tartışmaları sona erdirmek amacıyla bir araya geldi ancak görüşmelerde ilerleme sağlanamadı.

Batılı ülkeler Rusya’nın yeni füzesinin Avrupa için bir tehdit olduğu görüşünde. ABD de füzenin Orta Menzilli Nükleer Güçler (INF) anlaşmasını ihlal ettiğini söylüyor, ancak Rusya suçlamaları reddediyor.

Brüksel’de yapılan görüşmede NATO’nun 29 üyesinin temsilcileri, Rusya’ya 2 Şubat tarihinden önce yeni füze sistemini imha etmesi çağrısını yineledi. ABD ise Moskova’nın INF anlaşmasını ihlal ettiğini söyleyerek anlaşmadan ayrılmak için altı aylık süreci başlattı.

Toplantının ardından yaptığı basın toplantısında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Rusya ne kadar çabuk anlaşmaya uyarsa o kadar iyi olur. Anlaşmanın, uyulmadığı takdirde bir değeri kalmıyor. Sorun Rusya’nın Avrupa’daki füzeleri” ifadelerini kulandı.

Reuters haber ajansına açıklama yapan diplomatlara göre BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri Rusya, ABD, Fransa, İngiltere ve Çin’in 30 Ocak’ta Pekin’de silah kontrolü konusunda bir araya gelmeleri bekleniyor.

Rusya bu hafta tartışmaya konu olan füzesini tanıtmış ve özelliklerini açıklayarak INF’ye aykırı olduğu iddialarını bir kez daha reddetmişti.

ABD, Rusya’nın yeni füzesinin 500 ile 5 bin kilometre menzilli kara konuşlu kruz ve balistik füzelerin üretilmesi, test edilmesi ve kullanılmasını yasaklayan INF’yi ihlal ettiğini belirtiyor. Rusya ise füzenin 480 kilometre menzili olduğunu söylüyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.