Rusya ABD'nin talebini reddetti: 9M729 füzelerinin imhası kabul edilemez

Rusya ABD'nin talebini reddetti: 9M729 füzelerinin imhası kabul edilemez

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov, ABD'nin yeni üretilen 9M729 (SSC-8) füzelerinin imha edilmesi talebinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, ABD'nin yeni üretilen 9M729 (SSC-8) füzelerinin imha edilmesi talebinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Mejdunarodnaya Jizn dergisine demeç veren Ryabkov, "ABD'nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nı (INF) ihlal ettiği füzenin imha edilmesine dönük adımları atmamız için verilen 60 günlük sürenin sonuna yaklaştık. Her şeyden önce, Rus tarafı hiçbir ihlalde bulunmadığı için ültimatom dili ve bu talebin niteliği bizim için kabul edilemez" dedi.

9M729'un anlaşmayı ihlal etmediğinin altını çizen Ryabkov, "ABD'lilerin aksini gösterme girişimleri, INF'yle üstlendikleri kısıtlamalardan kurtulmak için bahane aradıklarını ortaya koyuyor. ABD'lilere bu füzeyle ilgili eşi görülmemiş şeffaflık sağladık. Bununla ilgili olarak ABD tarafına bir sunum ve brifing verdik. Biz de ABD'lilerden Romanya'da konuşlandırılan ve kısa süre sonra Polonya'da konuşlandırılması planlanan Aegis Ashore sistemleriyle ilgili endişelerimizin giderilmesi için adım atmasını istiyoruz" diye konuştu.

Ryabkov, INF'yi tek taraflı olarak askıya alma kararı tanımayacaklarını, bunun yasal açıdan hükümsüz olacağını sözlerine ekledi.

"Rusya 9M729'ları imha etmeli"

ABD'nin Silahsızlanma Konferansı Daimi Temsilcisi Büyükelçi Robert Wood, Rusya'yı INF'yi ihlal etmekle ve küresel güvenliği istikrarsızlaştırmakla suçlayarak 9M729 füzesinin imha edilmesini talep etmişti.

BM himayesinde düzenlenen Silahsızlanma Konferansı'nda konuşan Wood, "Maalesef ABD, Rusya'ya silah kontrol yükümlülüklerini yerine getirme konusunda güvenilemeyeceğini ve Moskova'nın cebri ve kötü niyetli eylemlerinin dünya genelinde tansiyonu yükselttiğini giderek daha net şekilde idrak ediyor." dedi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.