Mali cuntası Fransa ile savunma anlaşmalarını iptal etti

Mali cuntası Fransa ile savunma anlaşmalarını iptal etti

Mali'deki cunta yönetiminin Fransa ile olan savunma anlaşmalarını iptal ettiği açıklandı.

Mali'deki cunta yönetiminin Fransa ile olan savunma anlaşmalarını iptal ettiği açıklandı.

AFP'nin aktardığı habere göre cunta, Fransa ile uzun süredir devam eden anlaşmalardan ayrıldı.

Bu şekilde anlaşmaların yürürlüğünün son bulacağı ifade ediliyor.

Cuntadan yapılan açıklamada Fransa ile askeri iş birliğinin sona erdiği, iş birliği konusunda çok derin bir gerileme yaşandığı kaydedildi.

Söz konusu kararın 6 ay içerisinde uygulamaya konulacağı ve 6 aylık sürecin ardından taraflar arasındaki askeri iş birliğinin biteceği vurgulandı. Kararın diğer Avrupa ülkeleri ile askeri iş birliğini de kapsadığı belirtiliyor.

Bu yılın Ocak ayında gündeme gelen raporlarda, Mali'de darbeyle iş başına gelen cunta yönetiminin, Fransa ile geçmişte imzalanan savunma anlaşmasını gözden geçireceği bildirilmişti.

İki ülke arasında gerilim darbe, Rus paralı askerlerin Mali'ye davet edilmesi ve cunta yönetimine yönelik yaptırımlar sonrasında artmıştı.

Son olarak, Fransa'nın Mali'de asker bulundurması sürecinde önemli paya sahip olan ve 2013 yılında akdedilen karşılıklı savunma anlaşmasının da gözden geçirileceği kaydediliyordu.

Talep, Mali Dışişleri Bakanı Abdulaye Diop tarafından Aralık ayında Fransa'ya iletilmişti.

Anlaşmanın şartlarının Fransa aleyhine değişmesinin, Batı Afrika'da cihat yanlısı gruplara karşı Fransa'nın etkinliğini kısıtlayabileceği düşünülüyor.

Aynı zamanda gerilen Mali-Fransa ilişkilerinin de bu hamleyle beraber kopma noktasına gelebileceği ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.