Mali'de cunta güçleri ile Tuareg gruplar arasında çatışma

Mali'de cunta güçleri ile Tuareg gruplar arasında çatışma

Mali'nin kuzey kesiminde cuntaya bağlı askeri güçlerle Tuareg gruplar arasında çatışma çıktığı bildirildi.

(Fotoğraf: MINUSMA)

Batı Afrika ülkesi Mali'de askeri cuntaya bağlı güçler ve Rus Wagner paralı asker birlikleri ülkenin kuzey kesiminde Tuareg gruplara saldırdı.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre, 11 Ağustos günü Mali cuntası ve Wagner güçleri, Timbuktu yakınlarındaki Bir yerleşiminde ilerleyerek Birleşmiş Milletler'in Mali'deki gücü olan Birleşmiş Milletler Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu'na (MINUSMA) ait bir üsse girdi.

Cunta ve Wagner'in ilerleyişi sırasında BM güçlerinden yaralananlar oldu. BM güçleri, güvensiz hale geldiğini belirttikleri bölgeden çekildiklerini açıkladı.

Bölgenin konumu:

Cunta güçlerinin ilerleyişi sırasında ilerleyen günlerde de bölgede konuşlu bulunan Tuareg güçlerine de hava ve karadan bombardıman düzenlendi.

Bölgedeki Tuareg grupların çatı organizasyonu olan Azavad Hareketleri Koordinasyonu (AHK) saldırılara karşılık verdi.

Çıkan çatışmalarda Mali ordusundan en az 6 askerin öldüğü bildirildi.

Bölgedeki BM üslerini, BM'nin bu ay planlanan geri çekilme tarihinden sonra Tuareg grupların kontrol etmesi kararlaştırılmıştı. Ancak cuntanın bunu istemediği ve harekete geçerek üslerin kontrolünü ele aldığı ifade edildi.

Mali'nin kuzeyinde merkezi hükümete bağlı güçlerle Tuareg gruplar arasında uzun süredir fiilen bir ateşkes bulunuyordu. Cunta güçlerinin ve Wagner'in saldırılarının bölgedeki ateşkesi sona erdirmesinden ve Mali'nin kuzeyinde yeni bir iç savaşın patlak vermesinden endişe ediliyor.

Kaynak: Mepa News

katki.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.