Mali'de Rus güçlerinin sivil katliamları şiddetleniyor

Mali'de Rus güçlerinin sivil katliamları şiddetleniyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın Wagner paralı askerlerinin Mali'de sivil halka yönelik katliamları sürüyor.

Rus lider Vladimir Putin'e yakın Yevgeny Prigozhin’in kontrolündeki özel askeri şirket Wagner paralı askerlerinin Mali'de sivil halka yönelik katliamları sürüyor.

Batılı kaynaklara göre, şirketin ülke içerisinde sivil halka yönelik faaliyetlerinin görüntüleri, belgeleri ve tanık ifadeleri, Wagner'in sistematik bir katliama sebep olduğu iddialarını kanıtlıyor. Kremlin'e de yakınlığıyla bilinen grubun Afrika'da birçok savaş suçu işlediğine inanılıyor.

Washington Post'un haberine göre Batılı istihbarat yetkilileri, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline milyonlarca dolar kaynak ayırmışken Wagner'in halen Afrika'da varlık gösterme sebebini bölgeden maddi çıkarlar elde etmesine bağlıyor.

"Yüzlerce masum sivil öldürüldü"

Öte yandan görgü tanıkları, Rus paralı askerlerinin cihat yanlısı örgütlere karşı "barışı yeniden sağlama" bahanesiyle yüzlerce masum sivili öldürdüğünü savunuyor.

Silahlı Çatışma Bölgeleri ve Olay Verileri Projesi (ACLED) araştırmacısı Héni Nsaibia, "Görgü tanıklarına göre, ülke genelinde bilinmeyen bir dili konuşan beyaz tenli asker varlığının olduğuna şüphe yok. Görsel kanıtların da artmasıyla, bunların Rus birlikleri değil, Rus paralı askerleri olduğu anlaşılıyor." ifadelerini kullandı.

ACLED'in elde ettiği verilerde, Mali askeri birliklerinin ve Rus ortaklarının Nisan ayı ortasına kadar 456 sivili öldürdüğü bilgisi mevcut. Wagner'den kaçan sivillerin sayısında da son zamanlarda artış görüldü. Birleşmiş Milletler Mülteci Birimi, ülke sınırına yakın mülteci kampına kayıtların şubat ayından bu yana dört kat arttığını açıklamıştı

ABD askeri yetkilileri, ülkede 800 ila bin Rus paralı askerin bulunduğunu tahmin ediyor. Wagner'in Mali'deki varlığının askeri cunta yönetimine aylık 10 milyon dolara mal olduğu belirtiliyor.

2020'de askeri darbe ile iktidara gelen Mali geçiş hükümeti, Wagner askeri şirketiyle değil, Rus ordusu eğitmenleriyle çalıştığını savunuyor.

Öte yandan Rusya, Mali'de veya herhangi bir Afrika ülkesinde Wagner'in ulusal çıkarlara karşı hareket etmediğini iddia ediyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.