Rusya'nın Afrika'daki sivil katliamlarında Esed rejimi parmağı

Rusya'nın Afrika'daki sivil katliamlarında Esed rejimi parmağı

Wagner'İn Afrika genelinde sürdürdüğü faaliyetlerinde Esed rejimine bağlı oldukları iddia edilen Suriyeli güçlerin da yer aldığı belirtiliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen Rus özel askeri şirketi Wagner'in Afrika genelinde sürdürdüğü faaliyetlerinde Esed rejimine bağlı oldukları iddia edilen Suriyeli güçlerin da yer aldığı belirtiliyor.

Wagner grubunun Orta Afrika Cumhuriyeti'nde finansman oluşturmak amacıyla altın madenlerine yönelik gerçekleştirdiği saldırılarda Suriyeli paralı askerlerinin de bulunduğu ifade edildi.

Wagner'in katliamları esnasında bölgeden kaçmayı ve Sudan'a ulaşmayı başarabilmiş görgü tanıkları Middle East Eye'a verdikleri demeçte, Suriyeli ve Arap askerlerin de Wagner saldırılarında yer aldığını söyledi.

Wagner paralı askerleri tarafından birkaç gün gözetim altında tutulan bazı madenciler, Suriye ağzıyla konuşan bazı paralı askerlerin kendilerine işkence uyguladığını söyledi.

MEE'ye konuşan bir görgü tanığı "Rus güvenlik şirketi birlikleri arasında farklı ülkelerden birimler de bulunuyordu. Rusya, Suriye ve diğer Afrika ülkelerinden kişilerin varlığına şahit olduk." ifadelerini kullandı.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nin muhalif gruplara karşı verdiği savaşta Wagner grubuyla anlaşmalar yaptığı biliniyor. Wagner, bölgede sivillere karşı saldırılar gerçekleştirmekle suçlanıyor.

Wagner'in ayrıca bölge ülkelerinde elmas ve altın madenlerini kontrol altında tuttuğu, burada elde ettiği gelirleri Rusya'ya aktardığı biliniyor.

Uzmanlar, Rusya'nın Afrika üzerinde nüfuz girişimlerini genişletmek amacıyla bölgede güvenlik sağlayıcısı olarak konumlandığını vurguluyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.