Mali'deki askeri cunta anayasa reformuyla devleti 'yeniden tesis edecek'

Mali'deki askeri cunta anayasa reformuyla devleti 'yeniden tesis edecek'

Mali'de cumhurbaşkanına daha geniş yetki tanıyacak anayasa taslağının kabul edilmesi için gelecek yıl referandum yapılacak.

Mali'deki askeri cunta lideri Assimi Goita'nın sunulan anayasa taslağıyla ilgili referandumun Mart 2023 tarihinde gerçekşeştirilmesi planlanıyor.

Anayasa taslağını hazırlayan komisyonun başkanı Fousseyni Samaké, yeni Anayasa ile birlikte devleti yeniden tesis etme hedefi güttüklerini açıkladı.

Mali'de 1992 çıkışlı 122 maddelik Anayasaya göre ülkedeki siyaseti belirleyen ve yön veren hükümetin kendisiydi.

Ancak 195 maddeden oluşan yeni Anayasa çerçevesinde karar Cumhurbaşkanı tarafından belirlenirken, hükümet de politikaları yürüten organ görevini görecek.

Yeni Anayasa ile birlikte meclis, hükümetin düşürülmesini belirleme hakkını yitirirken Cumhurbaşkanı da meclisi feshetme yetkisine artık sahip olamayacak.

Öte yandan yeni Anayasa, Mali'de özerklik talebiyle iç çatışmalara yön veren kuzeydeki Tuareglere de siyasi bağımsızlık verilmesi ihtimalini ortadan kaldırıyor.

Mali'de 2012 yılında bağımsızlık talepleri doğrultusunda silahlı çatışmalar patlak vermişti.

Bu silahlı çatışmalara cihat yanlısı gruplar da iştirak etmişti.

Ülkedeki istikrarsız iç güvenlik durumu, birçok darbeye zemin hazırlayan etkenlerden biri olmuştu.

Kaynak: Mepa News

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.