Mehmet Ali Öztürk iki yıldan uzun süredir BAE tarafından esir tutuluyor

Mehmet Ali Öztürk iki yıldan uzun süredir BAE tarafından esir tutuluyor

Türk insan hakları gönüllüsü Mehmet Ali Öztürk, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından 2 yıl önce alıkonulmuştu.

İnsan hakları gönüllüsü Mehmet Ali Öztürk, Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) 20 Şubat 2018 tarihinde zor kullanılarak gözaltına alındı.

Bir fuar gezisi için BAE Büyükelçiliği'nden aldığı ticari vizeyle 18 Şubat 2018’de BAE’ye giden Öztürk, BAE Dubai kentinde gözaltına alındı.

O tarihten bu yana hapiste tutulan Öztürk'ün hayatından endişe ediliyor.

Öztürk'ün BAE'de zorla gözaltına alınması

Mehmet Ali Öztürk'ün eşi Emine Öztürk, Dubai'de yaşanan yasa dışı gözaltı sürecini 28 Şubat 2018 tarihinde Star'a verdiği bir demeçte şöyle anlatmıştı: 

"Otelde kahvaltı yaparken etrafımıza 8-10 kişi geldi, 'Mehmet Ali Bey bizimle geliyorsunuz' dediler. Üzerlerinde resmi kıyafet yoktu. Ben 'Kimsiniz' diye sorduğumda 'Soru sormayın' dediler. Bizi odamıza çıkardılar ve valizleri topladık. Eşimin ve benim ağzımı kapattılar. Daha sonra gözlerimizi bağlayıp ellerimize kelepçe vurdular. 1 saat falan gittik. Ben bağırmaya başlayınca bir ara gözlerimi açtılar. Etrafımız çöldü. Tekrardan gözlerimi kapattılar ve sonra gözlerimizi bir odada açtık. Pasaportlarımızı, telefonlarımızı her şeyi aldılar."

"Dışişleri Bakanlığından yetkililer de sürekli bilgi veriyorlar. Eşimin neden gözaltına alındığı belli değil. Suriye'de iç savaş yaşanmaya başladığı günden itibaren oradaki halka yardım götürdü. Yardımların ulaştırılmasına yardımcı oldu. Sonra bu işi Bayırbucak Türkmen Dağı Kültür Eğitim ve Yardımlaşma Derneği çatısı altında yürüttü. Halep, İdlib, Arakan gibi bölgelere sürekli yardımlar götürdüler, faaliyetlerde bulunuyorlardı. Bunun için gözaltına alınmış olabilir. Eşimin başka hiçbir şeyi yoktu."

Yargı süreci ve ömür boyu hapis cezası

Türkmen-Der ve Bayırbucak Türkmen Dağı Kültür Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Eski Başkanı ve aynı zamanda Eski Mersin Ülkü Ocakları Başkanı olan Mehmet Ali Öztürk, Suriye ve Irak'ta yürüttüğü insani yardım faaliyetleriyle biliniyordu.

Öztürk'ün BAE'de, BAE ile ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) tarafından düzenlenen ortak bir planla tutuklandığı öne sürüldü.

2019 yılının Nisan ayında BAE'de yapılan mahkeme sonucu Öztürk “Suriye’ye izinsiz girmek, terör gruplarının propagandasını yapmak ve söz konusu gruplara finans desteği sağlamakla” suçlamasıyla ömür boyu hapse mahkum edildi.

Öztürk'ün avukatının temyiz başvurusu da reddedildi. Avukat Mete Gençer, "Mahkeme devam ederken resmi tercüman talebinin karşılanmadığını ve Türk diplomatların, temyiz duruşmalarının son 2 celsesi hariç, diğer duruşmalara alınmadığını" söylerken, "Yapılan suçlamaları evraklarla çürüttüklerini" savundu ve buna rağmen Öztürk'e müebbet hapis cezası verildiğini belirtti.

Türkiye ile BAE arasında suçluların iadesi anlaşması olmadığı gerekçesiyle Türkiye'nin Öztürk’ün iadesini talep edemediği ifade edildi.

"Hayatından endişe ediliyor"

Öztürk'ün BAE'de tutulduğu hapishanede işkence ve kötü muamele ile karşı karşıya olduğu sıklıkla basına yansıdı.

Ancak serbest kalması için ciddi bir girişimde bulunulmadı.

Mehmet Ali Öztürk'ün halen tutulduğu hapishanede kötü muamele nedeniyle sağlık durumunun kötüye gittiği, buna ek olarak BAE yetkilileri tarafından öldürülüp olayın üzerinin örtülebileceği belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.