Merkez Bankası faiz oranını yükseltti

Merkez Bankası faiz oranını yükseltti

Merkez Bankası faiz oranını yüzde 8,25'ten yüzde 10,25'e yükseltti. Faiz kararının ardından dolar kuru 7.55 seviyesine geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 8,25'ten yüzde 10,25'e yükseltti.

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, bir yılı aşkın süredir devam ettirdiği görevde ilk kez faiz artırımı kararı almış oldu.

TCMB Para Politikası Kurulu tarafından yapılan açıklamada, "Dezenflasyon sürecinin yeniden tesisi ve fiyat istikrarının desteklenmesi için politika faizi 200 baz puan yükseltildi." denildi.

Enlasyonun kontrol altına alınması için faiz artırımına gidildiğini ifade eden Merkez Bankası, bir süredir atılan parasal sıkılaştırma adımlarının güçlendirilmesi gerektiği sonucuna varıldığını da aktardı.

Faiz artırımı sonrası Euro ve Dolar'ın ilk tepkisi

Her gün kademe kademe yükselişini sürdüren ve bu sabah 7,71'in üzerine tırmanan dolar/TL, faiz kararı sonrasında ilk tepki olarak 7,55 puana geriledi. Benzer bir şekilde euro/TL de 8,97'lerden 8,80'e kadar indi. 

Borsa İstanbul da sürpriz faiz artış hamlesi sonrası kazanımlarını artırdı. BİST 100 Endeksi, 1.102 seviyesinden dakikalar içerisinde 1.110 puana çıktı. Saat 14:13 itibarıyla BİST 100 Endeksi, yüzde 0,71 primle 1.110,36 puandan işlem görüyordu.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.