Mısır: 'Sisi rejimi ordu personeline tam yetki ve dokunulmazlık verecek'

Mısır: 'Sisi rejimi ordu personeline tam yetki ve dokunulmazlık verecek'

Kahire hükümetine yönelik artan muhalefet Sisi'yi ordu güçlerine ayrıcalıklı haklar tanımaya itti.

Mısır'da darbeyle yönetime gelen Cumhurbaşkanı Abdülfettah es Sisi'nin ordu güçleri üzerindeki kontrolünü pekiştirmek amacıyla yeni kararlar aldığı bildirildi.

Son kararları Arabi21'e sızdıran kimliği belirsiz Mısırlı kaynaklar, Sisi'nin Mısır Silahlı Kuvvetlerinin tüm mensuplarını cezai sorumluluktan muaf tutan bir mekanizma oluşturmaya çalıştığını söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanı tarafından yayımlanan yeni kararname altında Savunma Bakanlığı'na büyük ayrıcalıklar tanınması planlanıyor. Bu ayrıcalıklar kapsamında, ordu mensuplarına tam bir dokunulmazlık sağlanması hedefleniyor.

Söz konusu dokunulmazlık çerçevesinde ordu personellerine yönelik hiçbir şekilde soruşturma açılamayacak. Ordu üyelerine soruşturma açmayı yeltenenler ise inceleme altına alınacak.

Kararname ayrıca ülkede olağanüstü hal ilan edildiğinde, ordunun OHAL yasalarına tabii tutulmayacağını öngörüyor.

Öte yandan ordu personelleri hakkında herhangi bir arama emri çıkartılamayacağı belirtiliyor.

Sisi, yönetimi süresince ordunun ülkedeki hakimiyetini güçlendirdi ve orduya ait işletmelerin artırılmasını sağladı. Ordunun bu işletmeler vasıtasıyla ek gelirler elde ettiği biliniyor.

Mısır parlamentosu 2018'de ordunun üst düzey yetkililerini ceza yargılamasından muafiyeti öngören bir yasa tasarısını kabul etmişti.

Daha önce ülkede insan hakları ihlallerine neden olan Mısır ordusuna tanınacak dokunulmazlığın, Sisi'nin askeri yapı üzerindeki gücünü pekiştirmesine ve ordunun keyfi, gelişigüzel bir şekilde sorgulamalar gerçekleştirebilmesine yol açabileceğinden endişeleniliyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.