Mısır'da Gazze zirvesi

Mısır'da Gazze zirvesi

Mısır'ın başkenti Kahire'de Gazze'de yaşanan sürece ilişkin barış zirvesi başladı.

Mısır bugün İsrail ile Hamas arasındaki savaşa ilişkin olarak düzenlenen Kahire Barış Zirvesi'ne ev sahipliği yapıyor. Zirve, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Ürdün Kralı Abdullah'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda Arap ve Avrupalı devlet ve hükümet başkanı ile dışişleri bakanlarını bir araya getiriyor.

Üst düzey bir AB yetkilisi ortak bir zirve bildirisi üzerinde tartışmalar yapıldığını ancak hala "farklılıklar" olduğunu, dolayısıyla sonuçta bir metin ortaya çıkıp çıkmayacağının belli olmadığını söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna zirveye katılıyor ancak ne Almanya Başbakanı Olaf Scholz ne de İngiltere Başbakanı Rishi Sunak zirvede hazır bulunmuyor.

Sisi'den açılış konuşması: Çifte standart olmaksızın eşitlik nerede?

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, zirvenin açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Sisi, ABD Başkanı Joe Biden ile Refah Sınır Kapısı'nın Birleşmiş Milletler ve Filistin Kızılay'ı gözetiminde sürekli olarak işletilmesi konusunda anlaştıklarını söyledi. Sisi ayrıca, "Mısır, Refah Sınır Kapısı'nı hiçbir zaman kapatmadı" dedi.

Sisi, İsrail'in Filistin tarafına yönelik tekrarlanan bombardımanının insani yardım kuruluşlarının bölgeye ulaşmasını engellediğini de sözlerine ekledi.

"Bugün Kahire'de insanlığımızı ve sahip olduğumuzu iddia ettiğimiz inançları sorgulayan çok zor bir durumda bir araya geldik" diyen Sisi, "Yıllar ve yüzyıllar boyunca inşa ettiğimiz insani medeniyetin değerleri nerede? Masum insanlar arasında çifte standart olmaksızın eşitlik nerede?" diye sordu.

"Mısır barışçıl sivillerin hedef alınmasını ve öldürülmesini açık ve net bir şekilde kınamaktadır" diyen Sisi, "dünyanın Gazze Şeridi'nde toplu cezalandırmaya varan bir insani felakete seyirci kalmasını hayretle karşıladığını" da sözlerine ekledi.

Adil bir çözüm olmadan Filistin sorununun çözülmesinin mümkün olmadığını ve Mısır'ın buna izin vermeyeceğini söyleyen Sisi, Filistinlilerin yerinden edilmesine de karşı olduklarını yineledi.

Sisi'nin ardından Ürdün Kralı 2. Abdullah bir konuşma gerçekleştirdi. Abdullah, Gazze'nin bombalanmasını her açıdan zalimce bulduğunu ve "kuşatılmış ve çaresiz bir halkın toplu olarak cezalandırılması" olduğunu söyledi.

Abdullah, "Başka herhangi bir yerde sivil altyapıya saldırmak ve bütün bir nüfusu gıda, su, elektrik ve temel ihtiyaç maddelerinden kasten mahrum bırakmak kınanır, derhal ve kesin bir şekilde hesap sorulurdu. Bu daha önce de yapıldı, yakın zamanda, başka bir çatışmada, ama Gazze'de değil" dedi.

"İsrail, bombalardan sorumlu tutulmuyor"

Abdullah, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bugün İsrail Gazze'deki sivilleri kelimenin tam anlamıyla açlıktan öldürüyor ama Filistinliler on yıllardır umuttan, özgürlükten ve gelecekten mahrum bırakılıyor. Çünkü bombalar düşmeyi bıraktığında İsrail asla sorumlu tutulmuyor, işgalin adaletsizliği devam ediyor ve dünya bir sonraki şiddet turuna kadar uzaklaşıyor.

"Bugün tanık olduğumuz katliam, bunun; hem Filistinliler hem de İsrailliler için barış getirecek siyasi bir ufka doğru somut bir ilerleme kaydedememenin bedelidir.

"İsrail liderliği, güvenlik kaygılarına askeri bir çözüm olmadığını anlamalıdır. İşgali altında yaşayan beş milyon Filistinliyi meşru haklarından mahrum bırakmaya devam edemeyeceğini ve Filistinlilerin hayatlarının İsraillilerin hayatlarından daha az değerli olmadığını anlamalıdır"

Mahmud Abbas: Yer değiştirmeyi asla kabul etmeyeceğiz

Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail ordusunun aralıksız bombardımanına rağmen Filistinlilerin Gazze Şeridi dışına nakledilmeyi kabul etmeyeceklerini söyledi.

Abbas, "Yer değiştirmeyi asla kabul etmeyeceğiz, zorluklar ne olursa olsun topraklarımızda kalacağız" dedi.

Abbas ayrıca Filistinlilerin Batı Şeria ve Kudüs'teki evlerinden çıkarılmasına da karşı olduklarını sözlerine ekledi.
Guterres'den Gazze'ye acil yardım ve rehinelerin derhal koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres Kahire'deki barış zirvesinde "bu korkunç kâbusu sona erdirmek için harekete geçme" zamanının geldiğini söyledi. Mısır'a bugünkü konvoyun sağlanmasındaki rolü için minnettar olduğunu, ancak Gazze'deki insanların çok daha fazlasına ihtiyacı olduğunu aktardı.

Hamas'ın saldırılarını "hiçbir şeyin haklı gösteremeyeceğini" söyleyen Guterres, ancak bu saldırıların Filistin halkına yönelik "toplu cezalandırmayı" asla haklı gösteremeyeceğini de sözlerine ekledi.

Cenevre sözleşmelerine uyulması gerektiğini ifade ederek Gazze'ye acil yardım ve rehinelerin derhal koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Kaynak: T24

uyg.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.