Mısır'da üç gün içinde 3 siyasi tutuklu hayatını kaybetti

Mısır'da üç gün içinde 3 siyasi tutuklu hayatını kaybetti

Mısır'daki hapishanelerde siyasi tutuklulara yönelik insan hakları ihlalleri devam ediyor.

(Fotoğraftaki: Muhammed Zeki)

Mısır hapishanelerindeki kötü şartlar mahkumların ölümüne yol açıyor.

Middle East Eye'ın haberine göre, Mısır İnsan Hakları Ağı (ENHR), son bir hafta içerisinde Mısır hapishanelerinde tutuklu 3 kişinin tıbbi ihmalden dolayı yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Hayatını kaybeden mahkumlar, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi'nin muhalifiydi ve Sisi rejimince kendilerine yönelik herhangi bir suçlama olmaksızın tutuklanmıştı.

ENHR'nin açıklamalarında, muhalif tutuklulardan biri olan Muhammed Zeki'nin, 10 Eylül'de Gamasa hapishanesinde sağlık hizmetlerinin yetersiz kalması sonucu yaşamını yitirdiği bildirildi.

Zeki'nin durumu kötüleşmişti ve hapishanedeki sağlık koşulları onu tedavi sürecini karşılamıyordu.

2014 yılında 15 yıl hapis cezası alan Zeki, İsmailiye Mahkemesi Kompleksi'ni ateşe vermekle suçlanmıştı.

İkinci tutuklu 63 yaşındaki Hasan Abdullah Hasan ise 12 Eylül'de Vadi En Natrun hapishanesinde kalp krizi sonucu vefat etti.

Üçüncü bir mahkum olan Şaban Fuad, da Hasan Abdullah Hasan ile aynı gün Şibin el Kum hapishanesinde tıbbi ihmalden dolayı hayatını kaybetti.

Mısır hapishanelerindeki ihmal kaynaklı ölümlerin güvenlik ve sağlık alanında gerekli bir şekilde alınmayan önlemler neticesinde meydana geldiği ifade ediliyor.

Hapishanelere yönelik yeterli bir denetleme yapılmaması ve yetkililerin insan hakları ihlallerinden sorumlu tutulmaktan kaçınılması da dikkatleri çekiyor.

Mart 2021'deki tahminlere göre Mısır'da yaklaşık olarak 120 bin tutuklunun bulunduğu bildiriliyordu.

Bunlardan 65 bin kadarının siyasi mahkum olduğu ifade ediliyordu.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.