Mısırlılar korku duvarını aştı: Protestolar yayılıyor

Mısırlılar korku duvarını aştı: Protestolar yayılıyor

Mısır'da polis tarafından bir gencin öldürülmesini protesto etmek için dün akşam Giza semtinde gece gösterileri düzenlendi.

Mısır'da birçok sosyal medya kullanıcısı, dün akşam bir gencin öldürülmesini protesto etmek için Giza semtinde (Kahire'nin batısında) gece gösterilerinde bir araya geldi.

Yüzlerce kişi Munib bölgesine giderek 'İslam el Ustrali' adındaki gencin polis tarafından dövülerek öldürülmesini kınadı.

Kalabalık grup, İçişleri Bakanlığı aleyhinde "Baltaci Bakanlığı (Sahtekarlık Bakanlığı)" sloganları atarak, ''İslam'ın hakkı elde edilene kadar protesto etmeye devam edeceklerini ve onu öldürenlerden hesap sorulacağını'' haykırdı.

Öte yandan güvenlik kaynakları polis güçlerinin İslam'ın ölümüne karıştığını yalanlayarak, ''İslam'ın, başkalarıyla yaşadığı kavga sonucu hayatını kaybettiğini, polisin çatışmaları dağıtmaya geldiğini, ve İslam'ın hastaneye sevk edilirken son nefesini verdiğini'' iddia etti.

Geçtiğimiz gece düzenlenen protestolarda göstericilerin, genç adamın öldürülmesinden sorumlu tutulan polis karakolunu çevrelemeye gittiği görünüyor.

Bazıları, genç İslam'ın polis güçleri tarafından öldürülmesini 25 Ocak 2011 devriminin kıvılcımı olan Halid Said olayına benzetti.

Nitekim 28 yaşındaki Said, 6 Haziran 2010'da İskenderiye kentinde polis tarafından gözaltına alınırken uygulanan şiddet sebebiyle ölmüş ve bu olay Mısır'da Hüsnü Mübarek yönetiminin devrilmesinin fitilini ateşlemişti.

Sosyal medya da kullanıcılar, bu protestoların Mısırlıların kalplerinde polis güçlerinin baskıcı uygulamalarına karşı biriken öfkenin patlaması olduğuna dikkat çekerken Mısır polisinin, ''Mısırlıların son dönem Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek rejimine öfkelerini döktüğü Ocak devriminden ders alması gerektiğini'' belirtti.

Yapılan paylaşımlarda ''Mısırlıların korku bariyerini aşıp sokaklarda gösteri yapmalarının, yaşam koşullarının bozulması ile temel ihtiyaç ve hizmetlerin fiyatlarındaki artışın bir sonucu olduğu'' ifade edildi.

'Bina gereksinimleri ihlal ediliyor' denilerek şehirlerde ve köylerde devlet tarafından ev yıkmaların çoğalmasının, biriken öfkeyi daha da arttırdığına işaret ediliyor.

Bazı araştırmacılar yeni devrimin Ocak devrimi gibi sessiz olmayacağı konusunda uyarıda bulunurken ''kitlelere liderlik eden hiçbir politikacı olmayacak, kimsenin rehberliği altında olmayan kızgın halk kitleleri olacak'' açıklamaları yapılıyor.

Öte yandan Mısırlı muhalif aktivistler, ''Mısırlıların bu artan öfkeyi, askeri darbeden kurtulma ve Ocak Devrimi'nin hedeflerine geri dönme hayallerini gerçekleştirecek bir siyasi söylemde netleştirmeye'' çağırdı.

Mısırlılar, bir süredir sosyal medya aracılığıyla hükümetin yeni yasasını protesto etmek için 20 Eylül'de Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi'ye karşı sokaklarda gösteri çağrısında bulunuyorlar.

"20 Eylül'de sokaklara gelin" etiketi, binlerce öfkeli Mısırlı'nın tweet atması sonucu günlerdir Twitter'da gündem maddesi haline gelmiş durumda.

Daha önce Mısırlılar tarafından "Sisi evlerimizi yıkıyor" etiketi açılmış ve hükümetin vatandaşların evlerini yıkma hareketine duyulan öfke ifade edilmişti.

Mısır hükümeti, yasalara aykırı inşa edildiği bahanesiyle binlerce evi yıktı ve aileleri bu evlerden çıkardı. 

Kaynak: Mepa News

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.