Mısır'da halk sokaklara indi: 'Defol Sisi seni istemiyoruz'

Mısır'da halk sokaklara indi: 'Defol Sisi seni istemiyoruz'

Kuzeyde İskenderiye'den güneyde Asvan'a kadar Mısır'ın şehir ve kasabalarında ülkedeki güvenlik alarmına rağmen Abdulfettah es Sisi'nin yönetimden ayrılmasını talep eden protesto gösterileri düzenlendi.

Kuzeyde İskenderiye'den güneyde Asvan'a kadar Mısır'ın şehir ve kasabalarında, ülkedeki güvenlik alarmına rağmen Abdulfettah es Sisi'nin yönetimden ayrılmasını talep eden protesto gösterileri düzenlendi.

Protestocular, başkent Kahire'nin merkezinde gösteriler düzenleyerek Sisi'nin ayrılması çağrısında bulunan sloganlar attılar.

"Defol Sisi, seni istemiyoruz"

Güvenlik güçleri, kalabalıkları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi ile müdahelede bulundu.

Daha önce, güvenlik güçleri Giza vilayetindeki göstericilere de şiddet kullanmıştı. Yerel kaynaklar, Mısır güvenlik güçlerinin Giza'ya saldırdığını ve göstericileri dağıtmak için mermi ve gaz kullandığını aktardı.

Videolarda, göstericilerin polisin şiddetine rağmen bir polis arabasını parçaladıklarını görülürken Sisi'nin istifa etmesine yönelik pankartlar açtıkları dikkat çekiyor.

Mısır'ın Cize vilayetinde ise bölge sakinleri lastikleri yakarak yolu kapatarak ''Defol Sisi'', ''Seni istemiyoruz'' sloganları attılar.

İskenderiye, Kalyubiye ve Asvan'da gösteriler

Yerel kaynaklar, Mısır güvenlik güçlerinin İskenderiye'deki gösterilerden birinde göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanarak kitleleri dağıtmaya çalıştığını söyledi.

Aktivistler, ayrıca göstericilerin "Söyle ve korkma: Sisi'nin gitmesi lazım" diye slogan attığı Kalyubiye vilayetinde başka bir gösterinin videolarını yayınladılar.

Ülkenin güneyindeki Asvan vilayetinde de Sisi'nin ayrılması çağrısında bulunan gösteriler yapıldı.

Sosyal medyada aktivistler tarafından paylaşılan videolar, El Hazzan bölgesinde güvenlik güçleri ile protestocular arasında göz yaşartıcı gaz kapsüllerin ateşlendiği çatışmaları gösterdi.

Gösteriler, yurtdışında ikamet eden Mısırlı işadamı Muhammed Ali'nin başlattığı protesto çağrılarının ardından gelmişti.

Muhammed Ali'den yeni mesaj

Muhammed Ali, dün akşam geç saatlerde Facebook'ta canlı bir yayın gerçekleştirerek göstericilerin protesto çağrılarına verdiği cevabı övdü ve onları Sisi'nin görevden ayrılışına kadar sokaklarda kalmaya çağırdı.

Ali, ayrıca kamyon ve minibüs sürücülerini protestoculara katılmak için arabalarından inmeye çağırdı.

Başkanlık affı

Diğer yandan Mısır medya kaynakları, Sisi'nin 6 Ekim'e denk gelen Silahlı Kuvvetler Günü münasebetiyle hüküm giyenlerin bir kısmı için cezalarının geri kalanını affetme kararı çıkaracağını bildirdi.

Muhalif kaynaklar, Sisi'ye sunulan ve sokaktaki artan öfke durumundan bahseden bir istihbarat raporuna değinerek aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç önlem önerdi:

  • Ruhsat şartlarını ihlal ettikleri gerekçesiyle evlerin yıkılmasını durdurmak
  • Fiyatları yükseltmeyi durdurmak
  • Bazı mahkumları serbest bırakmaya benzer girişimlerde bulunmak

Güvenlik uyarısı

Güvenlik servisleri, sol görüşlü siyasi düşünür Amin El Mehdi ve doğu şehri Süveyş'teki birçok aktivist de dahil olmak üzere siyasi kimlikleri kapsayan bir tutuklama hamlesi başlatarak bu protestoları önlemeye çalışıyor.

Sisi yanlısı medya birimleri, gösterileri ''Devleti devirmeyi amaçlayan dış bir komplonun parçası'' olarak yansıtarak gösteri çağrılarına sert bir saldırı başlattı.

Sisi yanlısı medya kuruluşları, muhalifler tarafından açılan etiketlere yanıt olarak Mısır cumhurbaşkanını iktidarda kalmaya çağıran karşı etiketler açtı.

Muhammed Ali, kötüleşen yaşam koşullarını protesto etmek için Mısır halkını 20 Eylül'de (dün) sokaklara inmeye davet etmişti. 

Kaynak: Al Jazeera, Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.