MIT pervanesi ve türbini olmayan uçağı havalandırdı

MIT pervanesi ve türbini olmayan uçağı havalandırdı

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, pervanesi veya türbini olmayan, iyon gücüyle çalışan ve fosil yakıt kullanmayan bir uçak geliştirdi.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) mühendisleri, iyon gücüyle çalışan, pervanesi ya da türbini olmayan ve fosil yakıt kullanmayan bir uçak geliştirdi. Bu uçak iyonik rüzgar ya da elektro-aerodinamik itiş adı verilen güç ile çalışıyor. Bu güç, elektrik yükü bulunan atom ya da moleküllerin (iyonların) hareketinden elde ediliyor.

Dünyahalleri'nden Semih Sönmez'in haberine göre, dünyada bir ilke imza atan MIT mühendisleri böylece herhangi bir hareketli parçası olmayan bir uçağı 60 metre boyunca uçurmayı başardı. MIT ekibinin geliştirdiği uçak küçük olsa da (5 metrelik kanat uzunluğuna sahip) araştırmacılar gelecekte bu teknolojinin tolcu uçaklarında yakıt tasarrufu amacıyla kullanılabileceğini söylüyor. Ayrıca iyonik rüzgar sessiz dronlar üretmek için pervanelerin yerine kullanılabilir.

Sessiz, basit, salınımsız bir uçak

MIT Havacılık ve Uzay Profesörü Steven Barrett “Bu hareket eden herhangi bir parçası olmadan uçan ilk uçak. Bu uçuş hava taşıtlarını sessiz, mekanik olarak daha basit ve yanma salınımı yapmayan bir hale getirmek için daha önce keşfedilmemiş imkanların önünü açmış olabilir.” diyor.

Uçak daha önce bu alanda amatör olarak uğraşan kişilerin de daha küçük uçaklar için kullandığı itki yöntemini kullanıyor. Elektro-aerodinamik itki, bir akım ince elektrottan kalın elektroda aktarıldığında bu elektrotlar arasında oluşan rüzgar sayesinde gerçekleşiyor. Yeterince yüksek voltaj uygulandığında, bu rüzgar küçük bir uçağı hareket ettirebiliyor. Ortaya çıkan rüzgar aslında iyon akımının negatif yüklü kalın elektroda geçerken havadaki diğer moleküllerle milyonlarca kez çarpışmasıyla elde ediliyor.

MIT’nin uçağında bu senaryo ince kablolar öne, kalın kablolar arkaya gelecek şekilde kabloların bir çit gibi uçak boyunca dizilmesi ile elde edildi. Lityum-polimer bataryalar kablolara 40 bin volt elektrik vererek akımı gerçekleştirdi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.