Mogadişu yönetimi Eş Şebab'a karşı saldırının ikinci aşamasına hazırlanıyor

Mogadişu yönetimi Eş Şebab'a karşı saldırının ikinci aşamasına hazırlanıyor

Somali'de Eş Şebab'a karşı sürdürülen askeri operasyonların ikinci safhasının kısa bir süre içerisinde başlayacağı bildiriliyor.

Somali'de Mogadişu yönetimi, ABD başta olmak üzere uluslararası partnerlerinin desteğiyle Eş Şebab'a karşı başlattığı askeri harekatın ikinci safhasına hazırlanıyor.

Ülkenin orta kesimlerinde Eş Şebab'ın güçlü olduğu bölgeleri hedef alan ilk safhanın ardından, harekatın ikinci aşamasının ise güney ve güneybatı bölgelerde Eş Şebab'ın kalesi niteliğindeki yerleşimleri hedefleyeceği ifade ediliyor.

Mogadişu yönetimi, harekatın ilk aşamasında Eş Şebab'a ağır darbe vurdukları ve binlerce Eş Şebab mensubunu öldürdüklerini iddia ediyor. Ancak bölge kaynakları, harekatın ilk aşamasında elle tutulur bir başarı elde edilemediğini, Eş Şebab'ın verdiği kayıplara ilişkin aktarılan rakamların abartıldığını ve grubun kaybettiği yerleşimleri yeniden ele geçirdiğini kaydediyor.

Askeri harekatlar sırasında yerleşimlerin el değiştirmesi Somali'de alışılmış bir durum. Eş Şebab'ın, hükümet güçlerinin harekat düzenlediği bölgelerden geçici olarak geri çekildiği ve ardından bu bölgeleri yeniden hedef aldığı biliniyor.

Eş Şebab'ın kaleleri hedef alınacak

Harekatın ikinci safhasında, Eş Şebab'ın, Somali'nin güneyindeki kaleleri niteliğinde olan yerleşimlerin hedef alınacağı belirtiliyor.

Saldırılara ABD özel kuvvet personellerinin yanı sıra Etiyopya ve Kenya ordularının da aktif katılım sağlaması bekleniyor.

Jubaland ve Güneybatı eyaletlerini hedef alması beklenen ikinci aşamanın kısa bir süre içerisinde başlayacağı ifade ediliyor. Harekatın ilk safhasında ise Galmudug ve Hirşabel eyaletleri hedefteydi.

somali-eyalet.jpg

2022 yılının Mayıs ayında Mogadişu yönetiminin lideri olarak Hasan Şeyh Mahmud'un seçilmesi ve aynı gün ABD'nin ülkeye yeniden asker gönderme kararı sonrasında, Eş Şebab'a yönelik kapsamlı bir harekat içerisine girilmişti.

Bir yılı aşkın süredir devam eden çatışmalarda sahada ciddi bir değişim yaşanmazken her iki taraf da ağır kayıplar verdi.

Eş Şebab'ın askeri üslere yönelik baskınlarında özellikle hükümete bağlı özel harekat güçlerinin yanı sıra Afrika Birliği bünyesindeki yabancı askeri güçler de ağır kayıplar yaşadı.

Harekatın ikinci safhasının gerçekleşeceği bölgelerde Eş Şebab'ın daha güçlü olduğu biliniyor. Bölgedeki çatışmaların oldukça şiddetli geçeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Kaynak: Mepa News

katki.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum