Mogadişu yönetiminin Eş Şebab'a karşı yeni stratejisi: Kabile milisleri

Mogadişu yönetiminin Eş Şebab'a karşı yeni stratejisi: Kabile milisleri

Mogadişu hükümetinin Eş Şebab'a karşı yerel milislerle birlikte hareket edeceği aktarılıyor.

Mogadişu yönetiminin Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud'un talimatı doğrultusunda El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab'a karşı yerel milislerle ortak çalışmalar yürütüleceği bildiriliyor.

Horn Observer'ün haberine göre Cumhurbaşkanı Mahmud, Savunma Bakanlığı ve güvenlik güçlerinin yetkililerine direktif vererek Somali'nin çeşitli bölgelerinde Eş Şebab'a karşı yerel milislerin konuşlandırılmasını istedi.

Mogadişu lideri Mahmud ve Başbakan Hamza Barre, İç Güvenlik Bakanı Muhammed Ahmed Doodishe ve Savunma Bakanı Abdulkadir Muhammed Nur ile yaptığı görüşmelerde Eş Şebab'a karşı yeni bir stratejiye başvurulmasını istedi.

Bu kapsamda ülkenin çeşitli bölgelerinde Eş Şebab'a karşı mücadelede silahlandırılmış kabile milislerinin de yer alması talep edildi.

Yeni strateji çerçevesinde yerel milislerin Hiiraan, Galgaduud, Gedo ve Bakool gibi çatışmaların yoğunlaştığı bölgelerde ön cephelerde kullanılması planlanıyor.

Kimliğinin gizli kalması şartıyla Horn Observer'e konuşan üst düzey hükümet yetkilisi, söz konusu stratejiyle "Eş Şebab'a karşı başarı sağlanacağına ve çatışmalarda kayıpların azalabileceğine" değindi.

Öte yandan Eş Şebab'a karşı savaşta yerel milislerin de çatışmalarda yer almasının isteğinin, bazı milis grupların temmuz ayında Galmudug bölgesinde cihat yanlısı gruba karşı sağladığı öne sürülen üstünlükle ilişkili olduğu belirtiliyor.

Cihat yanlısı grupların aktif rol oynadığı bazı Afrika ülkelerinde de hükümetler yerel milislerle birlikte hareket etmişti.

Buna göre yerel milis grupları sürdürdükleri operasyonlarda sivil ölümlerine imza atmıştı.

Mogadişu yönetiminden Eş Şebab'a karşı topyekun savaş ilanı

Yönetim, ağustos ayının sonlarına doğru yaptığı yazılı bir açıklamada, Eş Şebab'a karşı topyekün bir savaş ilan edilmişti.

Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamada, "barışı baltalamaya çalışan zalimlere karşı topyekün bir savaş hazırlığına girilmesi çağrısında bulunan" Hasan Şeyh Mahmud, "halkımızı katleden teröristlerin kontrol ettiği alanları özgürleştirinceye dek onları zayıf düşürmeye kararlıyız." ifadesini kullanmıştı.

Söz konusu açıklamada kullanılan ifadelerin Mogadişu yönetimi için öncelikli bir konu olduğunu belirten Mahmud ayrıca Eş Şebab'a karşı belirlenen 'stratejik planın' hazırlık ve uygulanma aşamasının devam etmekte olduğunu kaydetti.

Mogadişu yönetiminin yerel milisleri de topyekun savaş planının içerisinde yer edindirmeye çalışacağı tahmin ediliyor.

Eş Şebab'ın eski sözcüsü olan, sonradan saf değiştirerek Mogadişu hükümetine katılıp Vakıflar ve Din İşleri Bakanı olarak atanan Muhtar Robov da geçtiğimiz ay, cihat yanlısı gruba karşı "ortak mücadele çağrısında" bulunmuştu.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.