Mozambik

Mozambik

Afrika sahilinin önemli ülkelerinden Mozambik, nüfusu, etnik yapısı, ekonomisi gibi özellikleriyle dikkat çekiyor.

Afrika sahilinin önemli ülkelerinden Mozambik, nüfusu, etnik yapısı, ekonomisi gibi özellikleriyle dikkat çekiyor.

Mozambik Nüfusu

- Mozambik nüfusunun 2020 yılında yaklaşık olarak 30 milyon kadar olduğu biliniyor. Ancak 2021 yılında Mozambik nüfusunun 31 milyonu geçeceği tahmin ediliyor.

- Mozambik nüfusu oldukça genç bir orana sahip. Nüfusun yarısı hatta daha fazlasının 15-35 yaş arası genç kuşaktan oluştuğu biliniyor. 21. yüzyılın sonunda Mozambik nüfusunun 100 milyonu aşması bekleniyor.

Mozambik iklimi ve coğrafyası

Tropikal bir iklime sahip Mozambik, genel olarak yeşil bir coğrafyadan oluşuyor. Mozambik'in başkenti Maputo ülkenin güneyinde yer alıyor. Mozambik'in güneyi deniz seviyesinde ve düz bir yapıdayken, Mozambik'in kuzey bölgeleri dağlık bir araziye sahiptir.

Mozambik'te nemli ve kurak mevsimlerin yaşandığı savan iklimi hakim durumdadır.

Mozambik haritası:

mozambiksiyasi-2.jpg

Mozambik etnik yapısı

Mozambik'te etnik yapının yüzde 98'ini (yüzde 40 Makua, yüzde 21 Tsonga, yüzde 12 Yao, yüzde 11 Makonde, yüzde 7 Swahili, yüzde 4 Chewa, yüzde 3 Shona, yüzde 2 diğer) Afrikalı halk oluşturuyor.

Mozambik dini yapı

2017 yılındaki verilere göre Mozambik'te dini yapı şu şekildedir:

- Yüzde 27.2 Katolik

- Yüzde 18.9 Müslüman

- Yüzde 15.6 Siyonist Hristiyan

- Yüzde 15.3 Evanjelik ve Pentikostal

- Yüzde 13.9 Dinsiz

- Yüzde 9.1 Diğer 

Mozambik dini yapısı, kuzeyde Müslümanlar güneyinde ise Hristiyanların yaşadığı yoğunluğa sahiptir. Mozambik yönetimi resmi rakamlarda Müslüman nüfusu az, Hristiyan nüfusu çok göstermekle zaman zaman suçlanmaktadır.

Mozambik para birimi

Mozambik'te para birimi olarak Mozambik Mericali kullanılmaktadır. 1 Mozambik Meticali yaklaşık 0,016 ABD Dolarına denk gelmektedir. Türk lirasıyla ifade edilecek olursa, 1 Mozambik Meticali, 0.13 Türk lirası yapmakta.

Mozambik'te enflasyon oranı 2020 yılı verilerine göre yüzde 5,5 civarındadır. Mozambik'teki işsizlik oranı ise geçmiş yıllarda yüzde 25 civarında, yine bu ülkedeki yoksulluk ise yüzde 50 civarındadır.

Mozambik ekonomisi

Mozambik'te kişi başı ortalama yıllık gelir 500 dolar civarındadır. Oldukça zengin doğal kaynaklara sahip olan Mozambik'te halkın başlıca geçim kaynağı tarımcılıktır. Ülke istihdamının yüzde 81'i tarım, yüzde 13'ü hizmet sektörü, yüzde 6'sı ise sanati sektörüdür.

Mozambik doğal kaynaklar bakımından oldukça zengindir. Ülkedeki başlıca doğal kaynaklar, kömür, doğal gaz, alüminyum, demir ve altındır.

 

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.