Musul ve Felluce'de müttefiklerdi: 'Şii Nuceba Hareketi ABD'yi Irak'tan çıkartacak'

Musul ve Felluce'de müttefiklerdi: 'Şii Nuceba Hareketi ABD'yi Irak'tan çıkartacak'

İran tarafından desteklenen Şii Haşdi Şabi çatı örgütü altında yer alan Nuceba Hareketi, ABD güçlerini Irak’tan çıkaracaklarını öne sürdü.

İran tarafından desteklenen Şii Haşdi Şabi çatı örgütü altında yer alan Nuceba Hareketi, ABD güçlerini Irak’tan çıkaracaklarını öne sürdü.

Nuceba Hareketi Genel Sekreter Yardımcısı Nasr el-Şemmeri yaptığı açıklamada, “Irak’ı savunma süreci devam ediyor. Gerekli olanı yapmaya devam edeceğiz. Şimdi yüksek dini merci tarafından ABD güçlerinin Irak’taki varlığıyla ilgili verilmiş çok açık bir fetva elimizde. Bu fetvanın uygulanması için elimizde bulunan askeri ve siyasi gücü kullanacağız” dedi.

ABD’nin Haşdi Şabi gruplarına karşı yeni bir süreç başlattığını kaydeden El-Şemmeri, “ABD’lilerin başlattığı Haşdi Şabi karargahları ve silah depolarına saldırı sürecine karşı biz de kendimizi savunacağız” ifadelerini kullandı.

Nuceba Hareketi Genel Sekreteri Ekrem Kabi, ABD’nin terör listesinde yer alıyor.

Haşdi Şabi'nin mühimmat deposunun bulunduğu Şuheda, Eşref, Sakr ve Beled üslerine, 19 Temmuz-20 Ağustos tarihlerinde hava saldırıları düzenlenmişti.

Geçtiğimiz Cuma günü Iraklı Şii din adamı Ayetullah Kazım el-Hüseyni el-Hairi ise, ABD askerlerinin danışman veya eğitmen olarak dahi Irak'ta varlık göstermesinin "haram" olduğuna dair fetva yayınlamıştı.

Hairi, İran destekli Haşdi Şabi üslerinin son hedef alınmasının ardından yayınladığı fetvada, "Açıkça söylüyorum; meşru sorumluluk gereği, hangi isim altında olursa olsun ABD askerleri ve onun benzerlerinin danışman, eğitmen ve terörle mücadele bahanesiyle Irak'ta kalmaları haramdır" ifadelerini kullanmıştı.

Musul ve Felluce'de ABD ile ittifak halindelerdi

Öte yandan Haşdi Şabi çatı örgütü altında faaliyet gösteren Nuceba Hareketi, 2016 yılında IŞİD'in kontrolünde bulunan Musul kentine yönelik ABD'nin koordine ettiği saldırıda yer almıştı. 

Musul'un yanısıra Felluce kentinin de IŞİD'den ele geçirildiği saldırılara ABD yoğun hava desteği sağlamış, Haşdi Şabi çatı örgütü altındaki Nuceba Hareketi ve benzeri gruplar da karadan ilerleme sağlamıştı.

Kaynak: K24, Mepa News

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.