Myanmar cuntası binlerce tutukluyu serbest bırakıyor

Myanmar cuntası binlerce tutukluyu serbest bırakıyor

Uluslararası kamuoyuna hoş görünme çabasındaki Myanmar cuntası Ekim ayı sonunda binlerce siyasi tutuklunun serbest bırakılacağını açıkladı.

Myanmar'da 1 Şubat 2021'de darbeyle iktidara gelen ve halen yönetimi sivil idareye devretmeyen askeri cunta, darbeyi protesto ettiği için tutuklanan 5.636 kişinin serbest bırakılacağını açıkladı.

Cunta lideri Min Aung Hlaing, tutuklu protestocuların Ekim ayının sonlarında Thadingyut festivali münasebetiyle  serbest bırakılacağını duyurdu.

Bu kararın Myanmar'daki yönetimin ASEAN olarak bilinen 'Association of Southeast Asian Nations' (Güneydoğu Asya Milletleri Birliği) tarafından dışlanmasının ardından gelmesi dikkat çekti.

Myanmar ASEAN üyesi fakat Myanmar'daki mevcut durum, kırsaldaki çatışmalarda binlerce kişinin ölmesi ve şehirlerdeki protestoculara katliam yapılması nedeniyle Myanmar yönetiminin ASEAN toplantılarına alınmayacağını açıklamıştı.

Myanmar'daki cunta rejiminin bu hamleyle ASEAN başta olmak üzere kendisine yönelik uluslararası tepkileri yumuşatmaya çalıştığı tahmin ediliyor.

Darbeden bu yana şehirlerde düzenlenen darbeyi ve ardından cuntayı protesto mitinglerinde 1500'den fazla kişinin askerler tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybettiği, binlerce protestocunun tutuklandığı tahmin ediliyor.

Serbest bırakılanların tutuklu protestocuların tamamı olup olmadığı ise açıklanmadı.

Kaynak: Mepa News

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.