Myanmar cuntası darbeden bu yana milyonlarca dolarlık silah satın aldı

Myanmar cuntası darbeden bu yana milyonlarca dolarlık silah satın aldı

Rusya, Çin, Singapur ve Hindistan'ın "ağır insan hakları ihlalleri" gerçekleştirmekle suçlanan Myanmar ordusuna en az bir milyar dolarlık silah satışı yaptığı gün yüzüne çıktı.

Myanmar'da "ağır insan hakları ihlalleri gerçekleştirmesine" rağmen orduya 2 yıl içinde en az bir milyar dolar değerinde silah satıldığı ortaya çıktı.

Birleşmiş Milletler (BM) Myanmar İnsan Hakları Özel Raportörü Tom Andrews, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Myanmar'daki cunta yönetiminin 2021'de darbeyle başa gelmesinden bu yana silahların çoğusunu Rusya, Çin ve Singapur'dan aldığını duyurdu.

BM uzmanı Andrews'e göre, Rusya Myanmar'a 406 milyon değerindeki silah satışıyla listede başı çekerken Çin ve Singapur da 254 milyon dolarlık silah satışlarıyla listenin başlarında yer aldı.

Hindistan'ın Myanmar'a 51 milyon dolarlık silah satışı yaptığını belirten Andrews, Tayland'ın ise 28 milyon dolarlık bir satış yaptığını ifade etti.

Myanmar'daki cuntanın savaş uçaklarından insansız hava araçlarına, iletişim cihazlarından gemi ekipmanlarına kadar birçok ülkeden silah teslimatı aldığı açıklandı.

İnsan hakları örgütleri, cuntayı muhalefeti bastırma girişimlerinde çeşitli insan hakları ihlallerine neden olmakla suçluyor. Cuntanın yürüttüğü faaliyetlerden bazılarının "savaş suçu ve insanlığa karşı suç" sayılabileceği de değerlendiriliyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.