Myanmar ordusu toplu katliam stratejisini devreye soktu

Myanmar ordusu toplu katliam stratejisini devreye soktu

Myanmar'da cunta güçleri, sivil itaatsizliği ve kendisine yönelik isyanları bastırmak için toplu katliamlar gerçekleştirmeye başladı.

Myanmar'da cunta güçleri, sivil itaatsizliği ve kendisine yönelik isyanları bastırmak için toplu katliamlar gerçekleştirmeye başladı.

Son aylarda, darbeci orduya bağlı güçler, silahlı muhalif grupların faaliyet gösterdiği Kaçin, Kayah, Kayin gibi eyaletler başta olmak üzere birçok bölgede sivillere ait merkezleri yok etmeye başladı.

myanmar2.jpeg

Chin Eyaleti'ndeki Thantlang kasabasında ordu tarafından yakılan evler. 4 Aralık 2021

myanmar3.jpeg

Thantlang'a ilerleyen cunta konvoyu. 14 Ekim 2021

Ordunun baskınlarında sivil yerleşimlerde kuşatılan siviller ateşli silahlarla katledilirken, yerleşim yerleri de yakılarak yok ediliyor.

Şimdiye kadar çok sayıda köy, kasaba ve yerleşim yerinin Myanmar ordusunca bu şekilde hedef alındığı, yüzlerce sivilin hayatını kaybettiği aktarılıyor.

myanmar4.jpeg

Thantlang'da saldırıların öncesi ve sonrasına ait uydu görüntüleri. 6 Ocak 2018-18 Aralık 2021

myanmar5.jpeg

Thantlang. 6 Ocak 2018-12 Kasım 2021

Myanmar ordusunun gerçekleştirdiği katliamlar, 2017 yılında ülkenin batı kesiminde Müslüman Arakanlılara yönelik katliamları akıllara getirdi. Bu süreçte Arakanlıların yerleşimleri basılarak binlerce sivil katledilmiş, işkenceye maruz kalmış, sivillerin ev ve dükkanları yakılmıştı. Böylece Arakanlılar etnik temizliğe maruz bırakılmış ve ülkeyi büyük ölçüde terk etmeleri sağlanmıştı. Bu dönemde Myanmar içindeki muhalefet ve uluslararası kamuoyu, katliamları durdurmak için herhangi bir adım atmamıştı.

Son aylarda gerçekleştirilen katliamlarda özellikle ülkedeki diğer etnik unsurların hedefte olduğu göze çarpıyor.

myanmar1.jpg

AP'nin aktardığı haritaya göre Temmuz atından bu yana katliamların ve yıkımların yaşandığı belgelenen köyler

Myanmar'da etnik yapı

Gerçekleştirilen darbeyle ve Müslümanlara yönelik katliamlarla anılan Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar, çok sayıda etnik gruba ev sahipliği yapıyor.

Myanmar hükümeti toplam 135 etnik grubu resmen tanıyor. Ülkede resmi olarak tanınmayan birçok etnik grup da mevcut. Tanınmayan gruplar arasında, hükümet güçlerinin, ordunun ve Budist çetelerin soykırımıyla karşı karşıya kalan Müslüman Rohingyalar da bulunuyor.

Ülkenin tüm etnik grupları sekiz ana etnisite ve ırk içerisinde sınıflandırılıyor. Bunlar Bamar, Çin (Zomi), Kaçin, Karen, Kayah, Mon, Rakhine ve Şan. Bu gruplar da kendi içerisinde çok sayıda gruba ayrılıyor.

myanmaretnik.jpg

(Yüksek çözünürlük için haritaya tıklayın.)

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.