Nahda Hareketi: Cumhurbaşkanıyla olan uzlaşıya bağlıyız

Nahda Hareketi: Cumhurbaşkanıyla olan uzlaşıya bağlıyız

Tunus Cumhurbaşkanı Sibsi'nin Nahda Hareketiyle aralarındaki uzlaşmanın Nahda'nın talebiyle bitirildiğini açıklamasının üzerine Nahda Hareketi, uzlaşıya bağlı olduklarını duyurdu.

Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi'nin "Nahda Hareketi ile aralarındaki uzlaşının hareketin talebiyle sona erdiğini" söylemesinin ardından Nahda Hareketi, "Cumhurbaşkanıyla yapılan uzlaşıya bağlı olduklarını" açıkladı.

Nahda Hareketi'nin resmi internet sitesinde yayımlanan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Sibsi'nin dün akşam yerel bir televizyon kanalına verdiği röportajda "seçimlerin zamanında yani 2019'un sonunda yapılacağını" açıklamasının memnuniyet verici olduğu belirtildi.

Seçim takvimine sadık kalınmasının "Tunus'un demokratik geçiş sürecindeki ilerleyişinin içeride ve dışarıda güven sağladığını" ifade eden Nahda Hareketi, "Cumhurbaşkanı ile içinde bulundukları uzlaşı sürecine bağlı olduklarının" altını çizdi.

Nahda'dan yapılan açıklamada "Sibsi'nin devrimden bugüne dışlayıcı, yalnızlaştırıcı ve itici rolün aksine tüm siyasi partilere karşı üstlendiği toplayıcı, istişare ve diyalog kültürünü güçlendirici tavrının takdir edildiği" ifade edildi.

Sahip olduğu 68 milletvekiliyle Tunus Meclisi'nde birinci parti konumunda olan Nahda'nın Cumhurbaşkanı Sibsi ile 2013'te Paris'te düzenlenen toplantıdan bugüne olumlu bir yaklaşıma sahip olduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Nahda Hareketi, Tunus'a ilişkin bazı konularda Cumhurbaşkanı ile birtakım fikir ayrılıkları yaşasa da Sibsi ile olan sağlam ilişkilerini reddedemez."

Cumhurbaşkanı Sibsi: "Uzlaşı, Nahda'nın talebiyle bitti"

Cumhurbaşkanı Sibsi, dün katıldığı bir televizyon programında, yaklaşık 5 yıl önce Paris'te gerçekleştirilen bir görüşmeyle başlayan Nahda Hareketi ile "ittifakın" geçen hafta Nahda'nın talebi üzerine sona erdiğini söylemişti.

Nahda Hareketi'nin Yusuf Şahid'in Başbakan olarak kalması gerektiğine inandığını aktaran Sibsi, "(Nahda Hareketi Lideri) Raşid el-Gannuşi ve ülke çıkarlarının parti menfaatinin üstünde olduğunu düşünüyorduk. Bu da göreceli bir istikrar sağladı ve ülke için olumluydu. Ben medeni biriyim geçen hafta Gannuşi ile buluştuk, meseleler üzerine konuştuk. İkimiz de ayrı bir yola girdik." diye konuşmuştu.

Tunus Nahda Hareketi Lideri Raşid el-Gannuşi ve dönemin Nida Tunus Partisi Genel Başkanı El-Baci Kaid es-Sibsi, Ağustos 2013'te Paris'te bir araya gelerek uzlaşı konusunda anlaşmıştı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.