NATO: Afganistan'dan çekilmiyoruz

NATO: Afganistan'dan çekilmiyoruz

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "doğru zaman gelmeden Afganistan'dan çekilmeyeceklerini" söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "doğru zaman gelmeden Afganistan'dan çekilmeyeceklerini" söyledi.

Stoltenberg, ittifak askerlerinin Afganistan'dan ancak "doğru an geldiğinde çekileceğini” açıklarken, Taliban'a "uluslararası teröristlerle tüm bağını kes” çağrısı yaptı.

Stoltenberg, Taliban'ın ABD ile 2020'de imzaladığı barış anlaşması uyarınca yerine getirmekle yükümlü olduğu şartlar bulunduğunu, NATO askerlerinin öngörüldüğü gibi Mayıs ayında Afganistan'dan çekilebilmesi için de bunların yerine getirilmesi gerektiğini kaydetti.

"Doğru an” vurgusu

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Taliban'ın taahhütlerini yerine getirmesi için daha fazla adım atması gerektiğinin altını çizdi, "Uluslararası teröristlerle tüm bağını kesmesi gerekiyor” diye konuştu.

Bu hafta yapılacak NATO Savunma Bakanları Toplantısında Afganistan'daki gelişmelerin ele alınacağını açıklayan Stoltenberg, ittifakın ortak hedefini şu sözlerle aktardı:

"Ortak hedefimiz net: Afganistan bir daha asla teröristlerin ülkelerimize saldırabilmek için serbestçe hareket edebildikleri güvenli bir liman olmamalı… Hiç bir müttefik Afganistan'da gerektiğinden fazla kalmak istemiyor. Ama doğru an gelmeden çekilmeyeceğiz."

Taliban geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada NATO'nun kısa bir süre sonra bakanlar düzeyinde toplanacağını ifade etmiş, Afganistan'da işgalin sürmesinin Batılı ülkelerin ve halklarının çıkarına olmadığını savunmuştu.

Hareket, ABD ve NATO ülkeden çıkmazsa büyük bir savaşın başlayacağını dile getirmişti.

Doha Anlaşması ve ABD'nin çekilme süreci

ABD ile Taliban arasında 29 Şubat 2020 tarihinde imzalanan anlaşma kapsamında, ABD ülkedeki askerlerini çekmeye başladı.

2020 Haziran ayı ortasında ABD, Afganistan'daki askerlerinin sayısını 8 bin 600 civarına düşürdü.

Temmuz ortasında ise ABD, anlaşma kapsamında Hilmend, Uruzgan, Paktika ve Lağman vilayetlerinde bulunan toplam 5 büyük askeri üssü kapatmıştı.

15 Ocak tarihinde ABD Afganistan'daki asker sayısını 2 bin 500'e düşürdü.

Anlaşma imzalandığı dönemde ABD'nin ülkede yaklaşık 13 bin askeri bulunuyordu.

Anlaşmadaki hükümler

ABD ile Taliban arasında imzalanan anlaşmada, ABD ülkeden 14 ay içerisinde çekileceğini taahhüt etmişti.

Bu kapsamda ABD'nin 2021 yılı Mayıs ayına kadar ülkeden çekilmesi gerekiyor.

Kaynak: DW Türkçe, Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.