Nijer'e askeri müdahale için verilen süre yarın doluyor

Nijer'e askeri müdahale için verilen süre yarın doluyor

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun Nijer cuntasına verdiği sürenin yarın dolacağı bildirildi.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) Nijer cuntasına askeri müdahale için verdiği süre yarın doluyor.

ECOWAS, Nijer'deki darbecilere devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'u göreve iade etme ve demokratik rejimi yeniden tesis etme çağrısında bulunmuş, bu yapılmadığı takdirde Nijer'e askeri müdahalede bulunabileceklerini ifade etmişti.

ECOWAS'ın verdiği sürenin yarın dolmasıyla birlikte neler yaşanabileceği tartışma konusu oldu.

Bölgede ECOWAS ülkelerinin askeri müdahale seçeneğini kullanabileceği, Nijer'de yeni bir darbe gerçekleştirmeye çalışabileceği veya ekonomik yaptırımlarla yetinilebileceği iddialar arasında.

Reuters'ın bir ECOWAS yetkilisine dayandırdığı habere göre ECOWAS'ın Savunma Bakanları, Nijer'e olası bir askeri müdahale için planları hazırlamış durumda.

Askeri müdahalenin topyekun bir savaş şeklinde mi yoksa özel bir askeri operasyonla mı gerçekleştirileceği ise belirsizliğini koruyor.

Şimdiye kadar Batı Afrika ülkelerinden Burkina Faso ve Mali savaş halinde Nijer cuntasına destek olacaklarını açıkladı. Gine'deki cunta ise Nijer'e yönelik müdahaleye karşı çıkacaklarını ifade etti. Gine, Nijer'e yönelik ECOWAS yaptırımlarına da karşı çıkmıştı.

Yine bölgenin önde gelen güçleri arasında yer alan Çad da Nijer'e yönelik bir askeri müdahaleye katılmayacaklarını belirtti.

Batı Afrika ülkelerinden Senegal, Fildişi Sahili, Benin ve Nijerya ise Nijer'e yönelik askeri müdahaleye katılacaklarını kaydetti.

Öte yandan Fransa'nın da bölgeye askeri müdahalede bulunmaya hazırlandığı öne sürülüyordu.

Nijer'de darbeyi gerçekleştiren cunta ise Afrika Birliği, ECOWAS, ABD ve Fransa'dan gelen devrik cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un serbest bırakılması ve askerlerin kışlasına dönmesi çağrılarını reddediyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.