Nükleer müzakereler sonuçsuz kalmıştı: ABD'den İran'a yeni yaptırım

Nükleer müzakereler sonuçsuz kalmıştı: ABD'den İran'a yeni yaptırım

ABD Başkanı Joe Biden'ın gelecek hafta Orta Doğu ziyareti öncesi Washington yönetimi İran petrol ve petrokimya satışına yataklık eden şirketlere yaptırım uyguladı.

ABD, İran'a yönelik yeni bir yaptırım uyguladı.

Joe Biden yönetimi çarşamba günü, İran'ın Doğu Asya'ya petrol ve petrokimya ürünleri satışını sağladıkları gerekçesiyle kişi ve kuruluşlardan oluşan uluslararası bir ağı yaptırım listesine eklendiğini açıkladı.

Yeni alınan kararla birlikte, İran şirketlerinin yüz milyonlarca dolar değerinde olan petrol ve petrokimya ürünlerini Doğu Asya'ya aktarmada pay sahibi olan İran, Birleşik Arap Emirlikleri ve Hong Kong merkezli kişi ve kuruluşlara yaptırım uygulandığı duyuruldu.

Yaptırım uygulanan şirketlerin ABD'deki varlıklarının dondurulacağı ve onların ABD finans sistemi ile ilişkilerinin sonlandırılacağı belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yaptığı açıklamada, İran'ın kurallara riayet etmediği ve bu konudaki fikirlerinden caymadığı sürece petrol ve petrokimya ürünlerine yönelik yaptırımlara devam edeceklerini belirtti.

İran ile nükleer müzakereler neden önemli?

ABD, İran'ın uranyum işlemesi ve bunun sonucunda nükleer silah üretebileceği gerekçesiyle ülkedeki nükleer tesislerin faaliyetlerini sonlandırmasını istiyor.

İsrail ise uranyum işlemeye devam etmesi halinde İran'ı vurmakla tehdit ediyor. İran'ın nükleer tesisinin İsrail tarafından hedef alınması durumunda ise Lübnan'daki Hizbullah'ın karşı bir saldırı başlatabileceği şeklinde yorumlanıyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.