Ömer el Beşir 1989 darbesi nedeniyle yargı önünde

Ömer el Beşir 1989 darbesi nedeniyle yargı önünde

Eski Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir, seçilmiş hükümete darbe yapma suçlamasıyla yargı önünde.

Eski Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir ve beraberindeki 16 kişi 1989 yılında seçilmiş hükümete darbe yapma suçlamasıyla Hartum’da bugün 3 yargıçtan oluşan özel bir mahkemenin önüne çıkarılacak.

Savcılara göre türünün ilk örneği sayılan davanın sonucunda sanıklara idam cezası verilebilir.

AFP’ye konuşan iddia makamından Muiz Hadra “1983 yılı Sudan Ceza Kanunu’nun 96. maddesinde yer alan ‘anayasal düzeni bozma’ ve aynı kanunun 78. maddesinde yer alan ‘cezai bir suça iştirak etme’ ibaresi gereğince sanıklar mahkemeye çıkarılıyor” ifadelerini kullandı.

İddia makamına göre Beşir, 96. madde gereğince suçlu bulunursa azami ceza sayılan idam cezasına çarptırılabilir. Muiz “Sanıklara karşı elimizde güçlü delillerimiz ve kanıtlarımız var. Sudan’da ilk kez askeri darbe yapan bir kişi mahkemeye çıkarılıyor” dedi.

Sudan ordusu birkaç ay boyunca devam eden halk protestolarının ardından 2019 yılının Nisan ayında Beşir hükümetini düşürmüştü. Sudan’da iktidarın başına üç yıl sürecek bir geçiş hükümeti gelmişti. Üç yılın sonunda ise genel seçimler yapılması planlanıyor.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.