Operasyon bitti: IŞİD Rakka'dan tahliye ediliyor

Operasyon bitti: IŞİD Rakka'dan tahliye ediliyor

ABD destekli YPG/PKK güçleriyle Rakka kentine yönelik yaklaşık 5 aydır devam eden operasyonun bitmek üzere olduğu ifade ediliyor.

ABD destekli YPG/PKK güçleriyle Rakka kentine yönelik yaklaşık 5 aydır devam eden operasyonun bitmek üzere olduğu ifade ediliyor.

Bölge kaynaklarından edinilen bilgiye göre, ABD destekli YPG güçlerinin Haziran ayında başlattığı Rakka kent merkezine yönelik saldırının sona ermek üzere olduğu belirtiliyor. Kaynaklar YPG güçlerinin kentin yüzde 80'den fazla bir kısmını kontrol altında tuttuğunu ifade ediyor.

YPG ve IŞİD arasında anlaşma mı oldu?

Mepa News'te dört gün önce yayınlanan haberimizde Rakka kent merkezinde YPG güçleri ile IŞİD arasında müzakerelerin başladığını belirtmiştik. Yerel kaynaklar gerçekleşen bu müzekerelerde sona gelindiğini, varılan anlaşma çerçevesinde bölgedeki IŞİD savaşçılarının Deyr ez Zor hattına doğru tahliye edileceğini ifade ediyor.

Farklı kaynaklardan gelen haberlere göreyse, IŞİD savaşçılarının bölgeden tahliyesini sağlayacak otobüsler Rakka kent merkezine giriş yapmış durumda. Aynı şekilde bağzı kaynaklar ise tahliyenin başladığını ifade etmekte.

YPG bugün veya yarın 'zafer' ilan edecek

Reuters'ın ana omurgasını PKK'nın Suriye kolu YPG'nin oluşturduğu "Suriye Demokratik Güçleri" (SDG) kaynaklarına dayandırdığı habere göre, SDG/YPG bugün veya yarın kent merkezinin tamamının IŞİD'ten geri alındığını ilan etmek için hazırlanıyor.

Hava saldırılarıyla yok olan bir şehir daha

6 Haziran tarihinde ABD destekli YPG/PKK güçlerinin kent merkezine yönelik başlattığı saldırıyla birlikte IŞİD ile sıcak çatışmalar yaşanmaya başlanmış, ABD koalisyonu tarafından gerçekleştirilen hava saldırılarında binlerce sivil hayatını kaybetmişti.

Kent merkezinde halen 20 bin kadar sivilin mahsur kaldığı ifade edilirken, düzenlenen hava saldırıları sebebiyle birçok sivilin de yıkılan binaların enkazı altında olduğu belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) geçtiğimiz dönemde yaptığı bir açıklamada kent merkezinde mahsur kalan sivillerin temel insani ihtiyaçlardan yoksun olduğunu ifade etmişti.

ABD öncülüğündeki koalisyonun kent merkezinde ilerleyen YPG/PKK güçlerine destek vermek amacıyla düzenlediği hava saldırılarında kentin büyük bir bölümünün yıkıma uğradığı ifade ediliyor.

Irak'ın Musul kentinden sonra Rakka'da koalisyon hava saldırılarıyla yok edilen bir diğer Ortadoğu kenti olarak kayıtlara geçti. 

Kent YPG/PKK'ya devredilecek

ABD destekli YPG güçleriyle Rakka kent merkezine yönelik başlatılan saldırıda sona gelinirken, IŞİD'ten tamamen geri alındığının ilan edilmesinin ardından kent yönetiminin YPG güçleri tarafından oluşturulan sivil yönetime devredilmesi bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.