Orta Afrika ile silahlı gruplar arası görüşmelerde anlaşma sağlandı

Orta Afrika ile silahlı gruplar arası görüşmelerde anlaşma sağlandı

Sudan’ın başkenti Hartum’da, Orta Afrika Cumhuriyeti (OAC) hükümeti ile 14 silahlı grup arasında yapılan müzakerelerde anlaşmaya varıldı.

Faustin Archange Touadera başkanlığındaki OAC hükümeti, Birleşmiş Milletler gözetiminde Hartum’da yürütülen müzakerelerde anlaşmaya varıldığını duyurdu. Mesajda, taraflar arasındaki çatışmayı sona erdirecek barış anlaşmasının önümüzdeki günlerde OAC'nin başkenti Bangui'de imzalanacağı belirtildi.

Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Müzakerecisi İsmail Şarki, Twitter hesabından, “Hartum’da OAC hükümeti ile 14 silahlı grubun temsilcileri arasında yürütülen müzakerelerde anlaşmaya varıldı” açıklamasında bulundu.

Orta Afrika'nın Dirilişi (FPRC) adlı silahlı grubun Sözcüsü Ebu Bekir Sıddik, açıklamasında, “Kapsamlı bir hükümet ve af hususundaki anlaşmazlık noktalarının uzlaşıyla sonuçlanmasını kutluyoruz” dedi.

7. barış anlaşması oldu

Bu anlaşma, 2012’den bu yana taraflar arasında imzalanan yedinci barış anlaşması olurken, OAC hükümeti ile silahlı gruplar arasındaki müzakere görüşmeleri 14 Ocak’ta Sudan’ın başkenti Hartum’da başlamıştı.

Müzakereler, çatışmalar sırasında savaş suçu işleyenlerin affı ile ilgili çıkan anlaşmazlıklar sebebiyle birkaç kez durdurulmuştu.

AFP’nin haberine göre, silahlı grupların talepleri arasında mevcut hükümetin feshedilmesi, geçici bir hükümetin kurulması ve hükümetin başına grupların seçeceği bir kişinin getirilmesi bulunuyor. Bangui yönetimi, Batılı müttefiklerinin baskılarıyla, BM tarafından hazırlanan raporlarda insan hakları suçu işlemekle itham edilen ve uluslararası cezalara çarptırılan birkaç örgüt liderine af çıkarmayı reddediyordu.

Bangui’de 2003’ten bu yana süren çatışmalarda savaş suçu işleyenlerin yargılanması ile ilgili olarak Özel Ceza Mahkemesi kurulsa da bugüne kadar gözle görülür herhangi bir sonuç alınabilmiş değil.

BM 12 bin asker gönderdi

OAC ile silahlı gruplar arasında daha önce yapılan 6 barış anlaşması da ülkede istikrar sağlayamadı. BM, Orta Afrika'da istikrarın sağlanması için 2014'te bu ülkeye 12 bin asker göndermişti.

Elmas ve altın gibi yeraltı zenginliklerine rağmen OAC, Afrikalı ülkeler arasında en fakir ülke konumunda. OAC, 2012'de Seleka silahlı grubunun yönetime karşı ayaklanması üzerine patlak veren siyasi ve güvenlik kriziyle mücadele ediyor. Anti-balaka silahlı grubuyla Seleka arasında çıkan çatışmalarda bugüne kadar binlerce kişi yaşamını yitirdi. Nüfusu yaklaşık 4,5 milyona ulaşan ülkede nüfusun yaklaşık dörtte biri yaşanan şiddet olaylarında hayatını kaybetti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.