Pakistan ordusu yeni bir Zarb-i Azb operasyonuna mı hazırlanıyor?

Pakistan ordusu yeni bir Zarb-i Azb operasyonuna mı hazırlanıyor?

Pakistan yönetimi ülkedeki silahlı gruplara karşı kapsamlı bir harekat başlatma hazırlığında olduğunu açıkladı.

Pakistan'da İslamabad yönetimi, ülke genelinde geniş kapsamlı bir askeri harekata hazırlanıyor.

Ülkenin Milli Güvenlik Komitesi (MGK) tarafından yapılan açıklamada "silahlı grupların kökünü kazımak için ülke çapında bir operasyon planlandığını" kaydetti.

Karara dair başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada da "MGK'nın oldukça geniş kapsamlı bir harekat başlatma kararı aldığı ve ülkenin terörden kurtarılacağı" ifade edildi.

Açıklamada Pakistan Talibanı (TTP) saldırılarının arttığı vurgulanırken TTP ile önceki başbakan İmran Han döneminde yapılan müzakereler "düşüncesiz bir politika" olarak nitelendirildi.

TTP'den açıklama

Öte yandan Pakistan Talibanı da İslamabad yönetiminin harekat kararına ilişkin açıklamada bulundu.

Grubun sözcüsü Muhammed Horasani'nin imzasıyla yayınlanan açıklamada, "hükümetin kararlarının ülkeyi emniyet adı altında yıkıma sürüklediği" kaydedildi.

Hükümetin "dine ve millete ihanet etmekle" suçlandığı açıklamada, daha önce de benzeri harekatların düzenlendiği ancak başarılı olunamadığına vurgu yapıldı. TTP, "İslamabad yönetiminin arkasındaki ordu ve istihbarat çevrelerinin bu yolla kendilerine çıkar devşirdiğini" ileri sürdü.

İslamabad yönetiminin kapsamlı bir harekatının, 2014 yılında gerçekleştirilen Zarb-i Azb'ın bir tekrarı olabileceği değerlendirmeleri yapılıyor.

Zarb-i Azb Operasyonu

Pakistan 2014 yılında, savaşın şiddetini artırdığı ve ülke içerisinde kanlı saldırıların tırmandığı bir dönemde, Kuzey ve Güney Veziristan'da TTP ve yabancı grupların varlığını sona erdirecek Zarb-i Azb Operasyonu'nu başlattı. ABD ile birlikte düzenlenen operasyon, bölgede 2002 yılından bu yana devam eden cihat yanlısı varlığı da büyük oranda etkisiz hale getirecekti.

15 Haziran 2014'te başlatılan ve Kuzey Veziristan'ı merkeze alan ve ABD ile ortak eşgüdüm halinde yürütülen operasyonla tüm TTP grupları, Hakkani Teşkilatı, El Kaide, Türkistan İslam Partisi, Özbekistan İslami Hareketi gibi bütün gruplar hedef alındı.

zarbiazb.jpg

Pakistan ordu güçleri

Ana safhası 3 Nisan 2016'da, emniyet safhası da 22 Şubat 2017'de sona eren operasyonla birlikte bölgede TTP ve cihat yanlısı grupların kontrolündeki bölgelerin tamamına yakını Pakistan ordu güçlerince ele geçirildi. Yüzlerce sivilin öldüğü askeri operasyonlarda, bir milyonu aşkın sivil de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Zarb-i Azb sonrası Pakistan Talibanı, bugüne dek eski gücüne hiçbir zaman ulaşamadı. Bölgedeki yabancı savaşçılar ise, başta Irak ve Suriye olmak üzere dünyanın diğer bölgelerine gitti, birçok yabancı ve yerli savaşı öldürüldü. Yüzlercesi yakalandı, 450'den fazlası asılarak idam edildi.

El Kaide gibi küresel cihat yanlısı grupların liderleri de saldırılara hedef olurken, Bin Ladin'in ardından örgütün başına geçen Eymen ez Zevahiri ölü ya da sağ olarak yakalanamadı. Ancak Adnan Şükrücuma, Ömer Faruk gibi önemli El Kaide liderleri ABD insansız hava aracı saldırılarında öldürüldü.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.