Pakistan yönetimi Müslüman Uygur Türklerini Çin'e iade etmeye hazırlanıyor

Pakistan yönetimi Müslüman Uygur Türklerini Çin'e iade etmeye hazırlanıyor

Pakistan yönetiminin ülkede yaşayan Uygur Türkü sığınmacıları Çin'e sınır dışı edebileceği bildirildi.

Pakistan'da yaşayan Müslüman Uygur Türkü sığınmacılar Çin'e iade edilme tehlikesiyle karşı karşıya.

Pakistan yönetiminin ülkede yaşayan sığınmacıları sınır dışı etmeye yönelik kararından etkilenenler arasında Uygurlar da bulunuyor.

Yerel kaynaklar, Pakistanlı yetkililerin Rawalpindi kentinde yaşayan ve sınır dışı edilme riski altında olan Uygurların kalış süresini geçici olarak uzattığını söyledi.

Pakistan'da oturma izni olmayan yaklaşık 100 kişiden oluşan 20 Uygur aile Afganistan ya da Çin'e sınır dışı edilmekle tehdit ediliyor.

Söz konusu Uygurların çoğu, onlarca yıl önce Çin baskıları sebebiyle Doğu Türkistan'dan Afganistan'a göç eden kişilerin ailelerinden oluşuyor. Bu aileler daha sonra Afganistan'daki savaş sebebiyle Pakistan'a göç etmek durumunda kalmıştı.

Uygur ailelere yardım eden Pakistan merkezli Omer Uyghur Trust'ın kurucusu Omer Khan'a göre, Pakistanlı yetkililer konunun Pakistan parlamentosunda görüşüleceğini ve yakında bir karar verileceğini söyledi.

Radio Free Asia'nın aktardığı habere göre Ömer Han, "Pakistan hükümeti kalış süremizi geçici olarak uzattı, ancak bunun üç ay mı yoksa altı ay mı olduğunu bilmiyoruz" dedi.

Ekim ayı başında Pakistan, yasal belgeleri olmayan tüm yabancıların 1 Kasım'a kadar ülkeyi terk etmeleri gerektiğini, aksi takdirde tutuklanacaklarını ve sınır dışı edileceklerini açıklamıştı. Bu kapsamda şimdiye kadar 500 bin Afgan'ın sınır dışı edildiği belirtiliyor.

Uygurlar da son bir aydır belirsizlik içinde yaşıyor ve ani ev baskınlarına, polis tarafından yapılan aramalara ve evden çıkarılma tehditlerine maruz kalıyorlar.

Kaynak: Mepa News

katki.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum