Pentagon Ukrayna'ya ABD askeri gönderilmesiyle ilgili açıklama yaptı

Pentagon Ukrayna'ya ABD askeri gönderilmesiyle ilgili açıklama yaptı

Paris'te Avrupalı liderlerin bir araya geldiği bir toplantıda Macron, Ukrayna'ya asker gönderme konusunda "fikir birliği" olmasa da "hiçbir şey göz ardı edilmemeli." demişti.

Pentagon Salı günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Ukrayna'da savaşmak üzere asker gönderme "planının olmadığını" belirterek, savaşın yıktığı ülkeye asker gönderme planlarını reddeden diğer Batılı ülkelere katıldı.

Pentagon Basın Sekreteri Tümgeneral Pat Ryder bir basın brifingi sırasında yaptığı açıklamada, "Açık olmak gerekirse, Ukrayna'da savaşmak üzere ABD askerlerini gönderme planımız yok" dedi.

Ryder, "Başkan bu konuda oldukça netti ve bizim pozisyonumuz da bu olmaya devam ediyor" diye ekledi.

Konuyla ilgili yorumlar, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bu hafta başında Ukrayna'da savaşmak üzere Batılı askerlerin gönderilmesinin gelecekte "ihtimal dışı olmadığını" söylemesinin ardından geldi.

Paris'te Avrupalı liderlerin bir araya geldiği bir toplantıda Macron, Ukrayna'ya asker gönderme konusunda "fikir birliği" olmasa da "hiçbir şey göz ardı edilmemeli. Rusya'nın bu savaşı kazanamaması için ne gerekiyorsa yapacağız.” demişti.

Bu açıklamalar, niyetlerini açıklamakta gecikmeyen Avrupa Birliği liderlerinin tepkisini çekti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın Ukrayna'ya desteğinin devam ettiğini ancak sahaya muharip birlik gönderme planlarının olmadığını söyledi.

Almanya ve İsveç gibi ülkeler de böyle bir planın masada olmadığını açıkladılar.

ABD, bu ay üçüncü yılına giren çatışmalarda Rusya'ya karşı mücadelesinde Kiev'in sadık bir destekçisi oldu ve savaş boyunca çeşitli yardım paketleri sağladı.

Ancak 60 milyar dolarlık yardım paketinin Kongre'de bekletilmesi nedeniyle ABD'nin Kiev'e yapacağı yardımın geleceği belirsizliğini koruyor.

"Ukrayna'ya yardım sağlanmasıyla ilgili olarak, biliyorsunuz, sadece Savunma Bakanlığı açısından geniş anlamda konuşabilirim. Bildiğiniz gibi, Rusya'nın işgalinin başlangıcından bu yana, Ukrayna'ya mümkün olan en kısa sürede güvenlik yardımı ulaştırmak için çok çalıştık ve bu sadece ABD'nin çabası değil; uluslararası bir çaba." dedi Pentagon Basın Sekreteri Ryder.

"Ukrayna'ya mümkün olan en kısa sürede yardım ulaştırabilmek ve en acil güvenlik ihtiyaçlarını karşılayabilmek için kelimenin tam anlamıyla gece gündüz çalışan insanlar var" diyen Ryder, bakanlığın Kongre ile yakın bir şekilde çalışmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum