Pentagon'un gizli eli: TV yorumcusu 'emekli' askerler

Pentagon'un gizli eli: TV yorumcusu 'emekli' askerler

ABD medyasındaki eski askeri ve istihbarat figürlerinin sürekli varlığının arkasında ne var?

2003 yılında, sahte kimyasal silah istihbaratı ve savaş tellalı medya ABD'nin Irak işgalini haklı çıkarmaya yardım etti. 

İşgalin başlamasından sorumlu olan politikacılar halkı ve hükümeti yanlış yönlendirmedeki rollerine gelen tepkilerden büyük ölçüde kaçtılar. ABD medya kuruluşlarının çok azı işgal çığırtkanlığının sonuçlarından dersler çıkardı.

2008'de New York Times, eski generallerin "yandaş" haber kanallarına ordu yanlısı haberler yapabilmeleri için eğitim verdiklerini ortaya çıkarmıştı. Bugün de bazı eski askeri personeller düzenli olarak büyük haber kanallarına çıkıyor ve adeta 2003'te Irak işgali öncesi görevlerini ifa ediyorlar.

"Her şey olabilir, rezil olamazsınız"

El Cezire'nin haberine göre; Park Center for Independent Media'nın (Bağımsız Medya Merkezi) kurucu direktörü Prof. Jeff Cohen, "Bu eski askeri personellerden bir TV uzmanı iseniz, her şey olabilirsiniz ama rezil olamazsınız. Hatalı yorumlarınızdan dolayı özür dileme gibi bir yükümlülüğünüz de yok. Bu insanlar sürekli meseleleri yanlış değerlendirdiler ancak sonsuza dek ekrandalar." diyor.

CIA eski direktörü John Brennan ve eski NSA ve CIA direktörü Michael Hayden NBC kanalında ulusal güvenlik analistleri olarak işe alındılar. Brennan'ın, siber güvenlik danışmanı Secure Auth Core Security ya da Hayden'in silah sektörüne stratejik danışmanlık hizmeti veren Chertoff Group'taki rolünden hiç söz edilmedi.

'Tezgah kurulmuş'

Public Accountability Initiative (Toplum Hesap Verebilirlik Girişimi) direktör yardımcısı Gin Armstrong şu şekilde konuşuyor:

"Eski askerler ve emekliler arasındaki bir döner kapı sistemi kurulmuş. Bu kapıdan geçtikten sonra ise savunma sanayisinde, stratejik firmalarda ve medya gibi kazançlı sektörlerde yer almak için tecrübelerini kullanıyorlar. Medya yapılan yorumların nereden geldiğinden emin olmak konusunda izleyicilere karşı bir sorumluluğa sahiptir ve bugüne kadar çok kötü bir iş çıkardılar."

İşkenceci Haspel'e destek

Neredeyse istisnasız olarak bu eski askerler, mevcut yönetime karşı muhalif olan medya uzmanlarına döndüler. Ancak konu ABD Başkanı Donald Trump'ın işkenceci Gina Haspel'i CIA'in başına geçirmesine gelince muhaliflikleri bir anda sona eriyor. 

Citations Needed yayınının sunucularından Nima Shirazi konuyla alakalı olarak, "Eski CIA yetkililerinin Haspel'in işinde ne kadar mükemmel olduğunu anlattıklarına şahit oldunuz. Unutmayın, adı işkenceye karışmış eski bir askeri personel işkence yapılıp yapılmadığını denetleyecek." şeklinde değerlendirmede bulundu.

Anketler sürekli olarak ABD halkının orduya olan güvenini korurken, TV haberlerine olan güvenlerinin azaldığını gösteriyor. 

Haber medyasında sürekli olarak eski askeri ve istihbarat yetkililerin varlığını devam ettirmesi ABD toplumundaki militarist değerlerin derinlere yerleşmesine katkıda bulunabilir.

Jeff Cohen bununla ilgili, "Bu yüksek rütbeli subayların her akşam ard arda ekrana gelmesini sağlarsanız, askeri endüstri dediğimiz terimi normalleştirmiş olursunuz. Ben bu duruma askeri-endüstriyel medya kompleksi diyorum."

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.