PKK'nın Sincar kararının arka planında ne var?

PKK'nın Sincar kararının arka planında ne var?

TSK destekli muhalifler Suriye'de ilerlerken, PKK Irak'taki güçlü kalesini terkettiği açıklamıştı. Ancak örgütün farklı bir isimle İran koruması altına gireceği ortaya çıktı.

PKK Cuma günü yaptığı açıklamayla bölgedeki Yezidilerin IŞİD'e karşı artık güvende oldukları gerekçesiyle Sincar'dan çekildiklerini beyan etmişti. 

Açıklama Türkiye'nin bölgeye gireceğini açıklamasından ve bölgede bir Irak askeri hareketliliğinin yaşanmasının ardından geldi. Grubun bölgeden çekilecek olması önemli bir gelişme olsa da PKK'nın bölgenin önemli noktalarında etkisini kısmen devam ettirmesi bekleniyor. 

PKK kolayca geri dönebilir

"Irak üzerine düşünceler" isimli blogun yazarı Joel Wing,"Ankara hükümeti, PKK'nın Sincar'dan çekilmesi için Erbil'e yaptığı baskıları arttırmış görünüyor." dedi ve şöyle devam etti "Cumhurbaşkanı Erdoğan son günlerde bölgeye girmekle ilgili bir kaç kere açıklama yaptı. Bu açıklamalar IKBY (Irak Kürt Bölgesel Yönetimi) ve Bağdat hükümetinin PKK'ya çekilmesi için talimat vermesine sebep olmuş olabilir." 

Son günlerde Türkiye, IKBY sınırlarının içinde olan Erbil'in kuzeydoğusunda PKK'ya karşı hava saldırılarında bulunmuştu. Aynı zamanda Türkiye, özerk bölgenin 10 km içine kadar sınır ötesi askeri harekat başlatmıştı. 

Türk hükümeti bölgede 2. bir Kandil kurulmasını engellemek istiyor ve bu bağlamda Erdoğan son yıllarda Sincar'a saldırı düzenleyecekleriyle alakalı defalarca açıklama yapmıştı.

PKK her ne kadar çekilme açıklaması yapsa bölgede PKK'nın IŞİD'le savaşması için kurduğu "Sincar'ı Koruma Birlikleri" olan YBS'nin bölgede kalmaya devam edecek olması Ankara hükümetini rahatsız ediyor.

Wing'e göre, "PKK bölgeden çekilmeye istekli. Çünkü bu bölgede PKK'nın müttefiki olan bir Yezidi topluluğu ve milis güçleri mevcut. Eğer PKK geri dönmek isterse bölge tarafından kolayca kabul edilecektir."

PKK gitti, YBS kaldı

Bağdat hükümeti ve müttefiklerinin Kerkük'te IKBY Peşmergesine karşı aldığı zaferin sonucunda Peşmerge'nin geri çekilmesine kadar Sincar, Ekim ayına kadar Özerk yönetimin elindeydi. Kerkük gibi Sincar da Bağdat hükümeti ve IKBY arasında tartışmaya sebep olan bölgelerden biri. Ayrıca IKBY ve Suriye sınırında olması sebebiyle de stratejik olarak önemli bir bölge. Bunun için de PKK, YPG'nin Suriye'nin kuzeyini ele geçirmeye çalışmasıyla paralel olarak Irak'taki bu önemli bölgeyi ele geçirerek Suriye bölgesiyle birleştirmek istiyor. 

Analist Kyle Orton'a göre PKK'nın Sincar'dan göstermelik çekilişi anlaşılabilir değil. Orton, "Bazı raporlara göre bu açıklama PKK'nın bölgeden kendi silahlı güçlerini çıkartıp, YBS'nin kalmaya devam edeceğini gösteriyor. Eğer bu doğruysa açıklama düpedüz manipülasyon." dedi ve ekledi:

"YPG ve PJAK gibi YBS de PKK'ya bağlı harici bir grup değil, PKK'nın bir bileşenidir. Örnek olarak YBS'nin komutanı 20 yıllık bir PKK görevlisidir. Yani Sincar'da herhangi bir YBS varlığının olması, PKK'nın bölgedeki etkisinin ve çıkarlarının devam edeceği manasına gelir." 

İran ve PKK ortak çalışıyor

Orton ayrıca PKK'nın açıklamasının, Afrin'de Türkiye'ye karşı yaşananların tekrar etmemesi için bölgeyi tamamen terk ettiği izlenimi uyandıracak bir siyasi manevra olduğunu ileri sürüyor.

Orton mevcut durumda İran'ı joker olarak gördüğünü ve YBS ile PKK'nın, İran'ın en güçlü milisleriyle Sincar'da beraber çalışarak Suriye'ye iki grubunun da geçişini sağladıklarını söylüyor. Halihazırda YBS, İran destekli Şii Haşdi Şabi milis güçlerinin egemen olduğu bir bölgede bulunuyor.

PKK'nın maaşı Bağdat yönetiminden

Bağdat hükümeti IŞİD'e karşı savaştığı için YBS'ye ödeme yaparken yine IŞİD'e karşı savaşan IKYB güçlerine herhangi bir ödeme yapmamıştı, bunun sebebi ise Bağdat hükümetinin bölgede IKBY'nin gücünü kırmak istemesi olarak düşünülüyor. 

Orton, "Tahran, Irak yönetimi ve PKK arasında arasında uzun yıllar ilişki kurdu ve bu planından vazgeçmesi pek olası değil" dedi . Yine Orton'a göre tüm bunlara ek olarak, eğer PKK Ağustos 2014'te Kandil'den Sincar'a gelen tüm güçlerini geri çekerse geri kalan YBS güçleri İran'ın güdümüne girebilir. YBS'nin PKK'ya bağlı olmasından ötürü böyle bir taktik ancak geçici süreliğine bir hamle olacaktır.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.