Polonya ile Belarus arasında sığınmacı krizi

Polonya ile Belarus arasında sığınmacı krizi

Polonya, Belarus'un sığınmacıları kasten kendilerine yönlendirdiğini iddia etti. Belarus ise bu iddiayı doğruladı ve "Bu sizin, AB'nin meselesi" dedi.

Polonya, Belarus'un sığınmacıları kasten kendilerine yönlendirdiğini iddia etti. Belarus ise bu iddiayı doğruladı ve "Bu sizin, AB'nin meselesi" dedi.

Polonya Belarus'u kasten sığınmacı göndermekle suçladı. Zaten gergin olan Polonya-Belarus ilişkileri, Tokyo Olimpiyatları'na katılan Belaruslu atlet Krystsina Tsimanouskaya'nın Belarus'a dönmeyi reddedip herhangi bir ülkeden siyasi sığınma talebi aramasına Polonya'nın olumlu cevap vermesiyle daha da sorunlu hale gelmişti.

"Sığınmacıların geçişlerine yardım ediliyor"

Polonya kaynakları, Krystsina Tsimanouskaya'ya sığınma hakkı verdikleri için kendilerinin Belarus tarafından cezalandırılmaya çalışıldığını ve bu kapsamda sığınmacıların kasten Polonya sınırına yönlendirdiğini ve geçişlerine her türlü yardımın sağlandığını belirtti.

"Avrupa Birliği'ne karşı savaş"

Polonya, bunun aynı zamanda Belarus'un Avrupa Birliği'ne (AB) karşı verdiği bir savaş olduğunu iddia etti. Bu iddiasını Polonya'nın AB'de yer almasıyla, birlikteki serbest dolaşımla ve Polonya-Belarus sınırının aynı zamanda AB-Belarus sınırı olmasıyla gerekçelendirdi.

Belarus: Evet sığınmacıları Avrupa Birliği'ne yönlendiriyoruz

Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko, Polonya'nın bu açıklamalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunarak sığınmacıları kasten Polonya'ya yönlendirdiklerini gizlemedi.

Lukaşenko, "Belarus Afrika ve Ortadoğu'dan gelen sığınmacıların bekleme salonu değildir. Bu kişiler AB'ye gitmeye çalışıyor, biz de onları gitmek istedikleri yere yönlendiriyoruz. Bu bizim değil AB'nin meselesidir" dedi.

"Sığınmacıları durduramıyoruz"

Polonyalı sınır yetkilileri sınırda büyük gruplar halinde sığınmacıları yakaladıklarını, en çok Iraklı ve Afganistanlı sığınmacılara rastlanıldığını, fakat ne kadar sığınmacı yakalarlarsa yakalasınlar bu göçün Polonya'ya girmesine tam olarak engel olamayacaklarını açıkladılar.

Belarus'taki gerilimli siyasi süreç nedeniyle bu ülkeden de Polonya'ya sığınanların sayısında artış yaşandığı belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum