Pompeo: ABD Çin halkıyla dostluğunu koruyor, komünist Çin hükümetiyle değil

Pompeo: ABD Çin halkıyla dostluğunu koruyor, komünist Çin hükümetiyle değil

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin yönetiminin uluslararası hegemonya arayışında olduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Pekin’in uluslararası hegemonya arayışında olduğunu ve bununla mücadele edilmesi gerektiğini söyleyerek, iktidardaki Çin Komünist Partisi’ni hedef aldı.

Pompeo, New York'taki Hudson Araştırma Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada, ABD’nin Çin halkıyla dostluğunu uzun süre koruduğunu ve komünist hükümetin Çin halkıyla aynı olmadığını dile getirdi.

Bakan Pompeo, “ABD ve dünya için zorluklar yaratan metotlara ulaşıp kullanıyorlar ve toplu olarak hepimiz bu zorluklarla mücadele etmek zorundayız. Sistemlerimiz arasındaki temel farklılıkları ve bu farklılıkların ABD ulusal güvenliği üzerindeki etkisini yok saymak artık gerçekçi değil” diye konuştu.

Bakan Pompeo, Çin'in Hong Kong’taki baskısı ile Müslüman Uygur halkını hapsetmesini hatırlatarak, Pekin’in uluslararası alanda kontrolünü genişletmeyi hedeflediğini söyledi.

Çin Komünist Partisi’nin Çin halkı ve dünyaya, Leninist bir parti tarafından yönetilen tamamen farklı bir yönetim modeli sunduğunu dile getiren Pompeo, “Bu fikre göre herkes Komünist seçkinlerin iradesine göre düşünmeli ve hareket etmeli. Ancak bu benim istediğim bir gelecek değil, özgürlüğü seven Çinlilerin istediği bir gelecek de değil” dedi.

Pompeo’nun bu yorumları, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in geçtiğimiz hafta, Çin’in insan haklarının yanı sıra ticaret ve küresel etkisini artırmak için kullandığı yöntemlerle ilgili benzer eleştirilerinin ardından geldi.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.