Pompeo'dan 'normalleşen' İsrail ve BAE'ye ziyaret

Pompeo'dan 'normalleşen' İsrail ve BAE'ye ziyaret

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nın, ilişkileri normalleştirme anlaşması yapan İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni gelecek hafta ziyaret edeceği bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun pazartesi günü İsrail'i, ertesi gün de Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) ziyaret ederek iki ülke arasında geçtiğimiz günlerde imzalanan anlaşmayı görüşeceği öne sürüldü.

AP'ye konuşan ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen diplomatlara göre Pompeo'nun bölgede Bahreyn, Umman, Katar ve Sudan'a da uğraması bekleniyor. Bakanın gündeminde, İran ve Çin'in "bölgede neden olduğu güvenlik sorunların" da yer alacağı belirtiliyor.

Pompeo'nun ayrıca Katar'da Taliban temsilcileriyle buluşarak Afganistan'daki barış görüşmelerini değerlendirmesi öngörülüyor.

Damat Kushner de bölgeyi ziyaret edecek

Diğer yandan ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve Beyaz Saray başdanışmanı Jared Kushner'in eylül ayı başında Ortadoğu ziyareti düzenlemesi bekleniyor.

Trump'ın Ortadoğu özel temsilcisi Avi Berkowitz'in de eşlik edeceği Kushner, İsrail ve BAE'ye anlaşmaya vardıkları için teşekkür ziyaretlerinde bulunacak.

'İsrail ile normalleşme'

ABD Başkanı Trump'ın öncülüğünde 13 Ağustos'ta imzalanan anlaşma, İsrail ile BAE'nin "ilişkilerini tamamen normalleştirmeyi" hedefliyor.

Anlaşmada, İsrail, BAE ve ABD tarafından bölgedeki en büyük tehdit olarak kabul edilen İran'a yönelik daha sert adımlar atılması kararlaştırılırken İsrail'in, Batı Şeria topraklarını ilhak etme kararından vazgeçmesi de şart koşuldu. Normalleşmenin ilk adımlarından biri olarak İsrail ile BAE arasındaki telefon hizmetleri başlatıldı. İki ülke ayrıca Kızıldeniz'de askeri iş birliğini artırmaya karar verdi.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.