Pompeo'nun müzakere çağrısına İran'dan yanıt

Pompeo'nun müzakere çağrısına İran'dan yanıt

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun ön şartsız müzakereye hazır olduğunu belirtmesinin ardından İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Washington'un normal koşullara dönmeden herhangi bir müzakere yapılmayacağını belirtti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Tahran ile ön şartsız müzakereye hazır olduğunu belirtmesinin ardından yaptığı açıklamada, Washington'un normal koşullara dönmeden herhangi bir müzakere yapılmayacağını söyledi.

Ruhani yaptığı açıklamada, “Müzakereleri hafife alan ve anlaşma şartlarını ihlal eden taraf, normal şartlara dönmeli. O zamana kadar direnişten başka seçeneğimiz yok. Düşman yürüdüğü yolun yanlış olduğunu fark ederse, müzakere masasına dönme ve herhangi bir sorunu çözme zamanı o zaman gelmiş olacak” dedi.

Pompeo: Diyalog için hazırız

Son aylarda, İran ve nükleer anlaşmadan vazgeçen ABD arasında gerginlik giderek tırmanırken, Pompeo "Önkoşulsuz diyalog için hazırız" mesajını paylaşmıştı. Pompeo İsviçre’de yaptığı açıklamada, “İranlılar normal bir devlet olarak tutum sergilemeye başladığında onlarla görüşmede bulunmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

İran’a yönelik diplomatik ve askeri baskıları artıran Washington yönetimi, ilk kez Tahran ile önkoşulsuz diyaloğa başlamaya hazır olduğunu belirtti.

Ruhani, Washington ile yapılacak herhangi bir müzakerenin yalnızca ABD’ye cevap olarak değil, saygı çerçevesinde gerçekleşebileceğini vurguladı.

İran ile ABD arasındaki gerginlik, geçtiğimiz Mayıs ayında Körfez'deki petrol tankerine yapılan saldırıların ardından önemli bir noktaya gelmişti. Washington saldırıdan Tahran'ı sorumlu tutarak, İran tehditlerine karşı koymak için Körfez'e bir uçak gemisi ve bin 500 ilave asker gönderdi.

ABD, Başkan Donald Trump'ın 2015'te İran'la imzalanan nükleer bir anlaşmadan çekilmesinden sonra İran'a karşı sert yaptırımlar uyguluyor.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.