Prof. Müftüoğlu: Maskeye evet eldivene hayır

Prof. Müftüoğlu: Maskeye evet eldivene hayır

Koronavirüs önlemleri kapsamında maske ve eldiven kullanımının gerekliliği meselesi gündemdeki yerini yoruyor.

Hürriyet gazetesinin başyazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, yeni tip koronavirüsten (Covid-19) korunmanın en önemli yollarından birisi olan maskeyi takmadan insanların burnunun dışarıda bile çıkmaması gerektiğini söylerken eldiven konusunda farklı bir görüş bildirdi.

Müftüoğlu, bugünkü köşe yazısında “Eldiven güvenli bir korunma aracı değil. Tersine sizi riskli ve tehlikeli bir yola bile sokabilir” dedi ve görüşünü şöyle savundu:

"Tek kullanımlık bile olsalar eldiven sadece sağlık personelinin kullanması gereken bir korunma yöntemi. Tamam, koronavirüs sadece soluk alıp vermekle bulaşmıyor. Sadece öksürük, hapşırıkla, yani havayla bulaşmıyor. Virüs aynı zamanda virüsle kirlenmiş yüzeylere ellerin teması ve aynı ellerin ağza, burna, göze dokunmasıyla da bize geçebiliyor. Ama elleri eldivenle korumaya kalkmak fayda değil zarar veriyor. Önlem değil risk yüklüyor. Zira kullandığımız eldivenlerin çoğu plastik-sentetik materyallerden yapılı. Eldivenin dış yüzeyine yapışan virüsler orada neredeyse 2-3 gün kalabiliyor. Virüsle kirlenmiş bir eldivenli el bu virüsleri sadece kendimize değil, temas ettiğiniz herkese kolayca yayıyor.

Bitmedi, eldivenin yarattığı risk sadece bununla sınırlı olsa neyse. Eldivenin altında terleyen ellerinizde oluşan nemli ortam da virüslerin pek sevdiği yaşam alanlarından.

Netice şudur: Eğer hastalarla veya hastalık ihtimali olanlarla doğrudan temas eden bir sağlık çalışanı değilseniz, geçici de olsa eldiven kullanmanız gerekmez."

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.