Putin, Prigozhin'in uçağının el bombası patlaması sonucu düştüğünü öne sürdü

Putin, Prigozhin'in uçağının el bombası patlaması sonucu düştüğünü öne sürdü

Putin, Wagner lideri Yevgeny Prigozhin'in öldüğü jet kazasında ölenlerin cesetlerinde el bombası parçaları bulunduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner paralı asker şirketinin eski patronu Yevgeny Prigozhin'in öldüğü uçak kazasının, uçağın içindeki el bombalarının patlaması sonucu meydana geldiğini öne sürdü.

Putin Perşembe günü yaptığı açıklamada Prigozhin'in uçağının söylendiği gibi bir füzeyle vurulmadığını, içeriden havaya uçurulduğunu öne sürdü ve Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı'nın Ağustos ayındaki kazada ölenlerin cesetlerinde patlayıcı izlerine rastlandığını bildirdiğini söyledi.

"Cesetlerde el bombası parçaları bulundu"

Putin, Soçi'de katıldığı bir toplantıda yaptığı konuşmada "Kazada ölenlerin cesetlerinde el bombası parçaları bulundu" dedi.

"Uçağa dışarıdan herhangi bir darbe gelmediği zaten bilinen bir gerçek" diyen Putin, uçağın düşürüldüğüne inanan ABD'li yetkililerin iddialarını da yalanlamış oldu.

Prigozhin'in St Petersburg'a seyahat ettiği özel jet 23 Ağustos'ta Moskova'nın kuzeyinde düşmüş ve uçaktaki 10 kişinin tamamı hayatını kaybetmişti.

Ölenler arasında Wagner'in diğer iki üst düzey ismi, Prigozhin'in dört koruması ve üç kişilik mürettebat da bulunuyordu.

"Alkol ve uyuşturucu testi yapılmamış olması yanlış"

Putin uçakta el bombası ya da bombalarının nasıl patlatılmış olabileceği konusunda daha fazla ayrıntı vermedi ancak soruşturmayı yürütenlerin kazada ölenlerin cesetlerine alkol ve uyuşturucu testi yapmamalarını yanlış bulduğunu söyledi.

Putin, "Bana göre böyle bir inceleme yapılmalıydı, ancak yapılmadı" dedi.

Putin ayrıca kazadan sonra Wagner'in St Petersburg'daki ofislerinde yapılan aramalarda 10 milyar ruble (100 milyon dolar) nakit para ve 5 kilo kokain bulunduğunu ileri sürdü.

Kazayı soruşturan komisyon henüz kamuoyuna kazanın nedeniyle ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadı. Diğer yandan Moskova, Embraer jetinin üretildiği Brezilya'dan gelen kaza soruşturmasına katılma teklifini de reddetmişti.

Prigozhin, Putin yönetimine karşı gerçekleştirdiği kısa süreli bir isyana liderlik ettikten tam iki ay sonra uçak kazasında öldü.

Prigozhin'in isyanı Putin'in 1999'da iktidara gelmesinden bu yana yönetimine karşı en büyük meydan okumayı olarak kayıtlara geçti.

ABD'nin ön istihbarat değerlendirmesi kazaya kasıtlı bir patlamanın neden olduğu sonucuna varırken, Batılı yetkililer suikasta uğrayan Putin düşmanlarının uzun bir listesine işaret etti.

Kremlin, Putin'in Prigozhin'i Wagner güçlerinin isyanının intikamını almak için öldürttüğü iddiasını "mutlak bir yalan" olarak reddetti.

Prigozhin'in ölümünden bu yana Wagner'in akıbeti belirsizliğini koruyor.

Putin, Wagner savaşçılarına Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalamalarını emretmişti ki bu Prigozhin ve adamlarının çoğunun karşı çıktığı bir hamleydi.

Rusya'daki özel askeri şirketlerin geleceği sorulduğunda ise Putin, bu tür gruplarla ilgili bir yasa olmadığı için Rusya'daki deneyimlerinin "beceriksizce" olduğunu söyledi.

Putin, "Rusya'da bu tür oluşumlara ihtiyacımız olup olmadığı konusunda henüz bir fikir birliğimiz yok, ancak bugün bu şirketin birkaç bin savaşçısının silahlı kuvvetlerle sözleşme imzaladığını kesin olarak söyleyebilirim" dedi.

Prigozhin ölümünden önce başta Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov olmak üzere Rusya'nın askeri liderlerini beceriksizlikle suçlamış ve Rusya'nın performansını yükseltmediği takdirde Ukrayna'daki savaşın kaybedebileceği uyarısında bulunmuştu.

"Ciddi hatalar yapmış bir adam"

Ölümünün ardından Putin, Wagner'in şefini "hayatında ciddi hatalar yapmış ama doğru sonuçlar elde etmiş" bir adam olarak tanımladı.

Prigozhin'in kurduğu Wagner paralı asker gücü Ukrayna, Suriye, Libya ve çeşitli Afrika ülkelerinde aktifti ve en güçlü olduğu dönemde on binlerce savaşçıya sahipti.

Wagner'in görev yaptığı ülkelerdeki ağır insan hakları ihlalleri nedeniyle Avrupa Birliği ve ABD tarafından yaptırım uygulanan bu güç, Ukrayna'daki çatışmalarda kilit bir rol oynadı ve aylar süren kanlı çatışmaların ardından Mayıs ayında Ukrayna'nın doğusundaki Bahmut kentinin ele geçirilmesine öncülük etti.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

wp.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.