Putin'den Erdoğan'a 'İdlib' mesajı

Putin'den Erdoğan'a 'İdlib' mesajı

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov İdlib operasyonları ile ilgili Rus lider Vladimir Putin'in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı anladığını ancak kendisinin muhaliflere ilişkin endişeleri olduğunu belirtti.

Esed güçlerinin İdlib vilayetinde Rusya'nın desteğiyle sürdürdüğü saldırılara ilişkin Kremlin'den açıklama geldi. Açıklamada, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İdlib'e yönelik Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ilettiği endişeler değerlendirildi.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Pazartesi günü yaptığı açıklamada Putin'in, Erdoğan'ın İdlib operasyonuna ilişkin endişesini anladığını ancak kendisinin de İdlib'deki muhaliflerin saldırılarından endişe duyduğunu kaydetti. Peskov, "Putin'in İdlib'deki terör unsurlarının belirlenip yok edilmeden bitirilemeyeceği endişesini taşıdığını" belirtti.

Lavrov: Ankara ile hiçbir anlaşmaya zarar vermez

Kremlin sözcüsünden önce de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov aynı konuda bir açıklama yaptı. RIA Haber Ajansı'nın haberine göre Rus Bakan, İdlib'de Rusya'nın Esed rejimine verdiği askeri desteğin Türkiye ile hiçbir anlaşmaya zarar vermeyeceğini ifade etti.

Erdoğan, Cuma günü Putin'le bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiş ve İdlib konusundaki kaygılarını iletmişti. Erdoğan, Esed rejiminin İdlib'de ateşkes ihlallerinde bulunduğunu öne sürmüş ve saldırıların büyük bir insani krize yol açtığını kaydetmişti. Erdoğan ayrıca İdlib'deki operasyonun Türkiye'nin milli güvenliği bakımından da çok ciddi bir tehdide dönüştüğünü ifade etmişti.

Yeni bir göç dalgasından endişe ediliyor

Türk hükümeti İdlib'de çatışmaların yoğunlaşması ve kontrolün tamamen Esed rejimine geçmesinin ardından Türkiye'ye doğru büyük bir sığınmacı akını yaşanmasından endişe ediyor.

Esed rejimi Moskova'nın desteğiyle muhaliflerin elindeki son önemli yer olarak kabul edilen ülkenin kuzeybatısındaki İdlib'e dört aydır operasyon düzenliyor. Vilayetin kontrolü büyük oranda eskiden Tahrir el Şam Heyeti'nde (HTŞ) bulunuyor.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.