Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Mozambik

Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Mozambik

Afrika’nın güneydoğusunda yer alan Mozambik az bilinen bir Müslüman coğrafyası.

35 milyon nüfusu olan Mozambik’te Müslümanların resmi nüfusu yaklaşık 7 milyon. Ancak Müslüman araştırmacılar bu oranın gerçekte yüzde 50’ye yakın olduğunu ve siyasi sebeplerle az gösterildiğini savunuyor.

İslamiyet Mozambik’e 8’inci yüzyılda ulaştı. Bu yıllarda Doğu Afrika sahillerinde Müslüman tüccarlar eliyle İslamiyet yayılmaktaydı. İslamiyet 10’uncu yüzyılın ardından Mozambik’te kök saldı. Mozambik coğrafyasının ismi de bölgedeki önemli Müslüman tüccarlardan Musa bin Bik’in adından gelmektedir.

Bölgede 1500’lerden itibaren Portekiz işgali ve sömürge dönemi başladı. Zengin kaynaklara sahip Mozambik iktisadi olarak sömürülürken bölgede ayrıca Hıristiyanlığı yaymak için misyonerlik faaliyetleri yürütüldü. Hıristiyan nüfusu hızlı bir artış göstermeye başladı.

Portekiz işgali döneminde Mozambik’e Hindistan’dan getirilen Müslüman köleler vasıtasıyla iç bölgelerde İslamlaşma artmaya başladı. İslamlaşma artınca bu uygulamaya kısıtlama getirildi. 1975’teki bağımsızlık ve sonrasındaki iç savaş sürecinde Mozambikli Müslümanlar yoğun baskılara maruz kaldılar.

İç savaşın ve sosyalist rejimin sona ermesinin ardından Mozambik’te İslami yaşantı kısmen rahatladı. Ancak, özellikle ülkenin kuzey kesimlerinde yoğun olarak yaşayan Müslüman halka yönelik baskılar halen devam ediyor.

mozambik-ramazan.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.