Ruhani: Benzeri görülmemiş bir savaş

Ruhani: Benzeri görülmemiş bir savaş

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD yaptırımlarını ‘benzeri görülmemiş tam bir savaş’ olarak nitelendirdi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, dün yaptığı açıklamada, ülkesini içinde bulunduğu şartlardan çıkarabilmek için siyasi partilere birlik çağrısında bulundu.

ABD baskısını, ‘benzeri görülmemiş tam bir savaş’ olarak nitelendiren Ruhani, Tahran'daki durumun, ‘İran’ın 1980’li yıllarda Irak'la yaşanan savaş sırasındaki durumundan daha zor bir hal alabileceğine’ işaret etti.

Ruhani, İran resmi haber ajansı tarafından aktarılan açıklamalarında, “Bugün karşı karşıya olduğumuz şartların 1980-1988 yılları arasında yaşanan İran-Irak savaşından daha iyi ya da daha kötü olup olmadığını söylemek zor. Savaş zamanında ithalat, ihracat, petrol satışı ve bankacılık konularında sorun yaşamadık. Yaptırımlar sadece silah alımına yönelikti” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2015 yılında dünya güçleri ile İran arasında imzalanan nükleer anlaşmadan çekildiğini duyurması ve Tahran’a yönelik yaptırımları yeniden uygulamaya başlamasının ardından Ruhani yoğun eleştirilere maruz kalmıştı. Aynı şekilde bazı ılımlı müttefikleri de bu süreçte Ruhani’den uzaklaştı.

Öte yandan Trump, Perşembe günü İran yönetimine, askeri bir girişim olmayacağına işaret ederek, İran nükleer programlarını sona erdirmek için yapılması planlanan müzakerelere katılma çağrısında bulunmuştu. Trump’ın bu çağrısı, ABD’nin İran petrol ihracatını tamamen durdurma girişimlerinin yoğunlaştığı ve Ortadoğu’daki deniz ve hava kuvvetlerine takviyeler gönderdiği bir ayda, İran’a yönelik ekonomik ve askeri baskıların arttığı bir dönemde gerçekleşti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.