Ruhani'nin bütçesini protesto eden Sağlık Bakanı istifa etti

Ruhani'nin bütçesini protesto eden Sağlık Bakanı istifa etti

ABD yaptırımlarına karşı İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin hazırladığı 'kemer sıkma' bütçesini protesto etme amacıyla Sağlık Bakanı Hasan Gazizade Haşimi istifa etti.

İran'daki ekonomik kriz ABD yaptırımlarının geri dönmesiyle daha derinleşirken Ruhani'nin 2019 bütçesi kabineyi gerdi.

Dar gelirlilerinin tıbbi ihtiyaçlarını sübvanse etmeye niyetlense de pek çok kemer sıkma önlemi içeren bütçe Sağlık Bakanı Hasan Gazizade Haşimi'nin tepkisini çekti.

Haşimi 'Ruhanicare'in mimarı'

Haşimi, eski ABD Başkanı Barack Obama'nın ülkedeki herkesin ne olursa olsun sağlık hizmetine erişimini amaçlayan yasası 'Obamacare'in izinden gitmeye çalışan ve 'Ruhanicare' denilen 2014 tarihli sağlık programının mimarı olması açısından kilit bir isim.

Daha önce bütçesi onaylanan projeler için ödemelerin gecikmesinden şikayetçi olan Haşimi için bakanlık bütçesinde kesintiye gidilmesinin bardağı taşıran damla olduğu belirtildi.

"Yolsuzları kurtardılar, bakanlığa bir şey bırakmadılar"

Son iki bakanlar kurulu toplantısına katılmayan ve iki haftadır bakanlığa gitmeyen Haşimi, 2019 bütçesine "35 milyar riyali yozlaşmış finans ve kredi kuruluşlarına harcadılar. Planlama ve Bütçe Kurumu, Sağlık Gelişim Planı için sadece 16 milyar tümen verdi. Ne büyük bir iyilik" tepkisini gösterdi.

Dün İran resmi haber ajansı IRNA, Haşimi'nin sunduğu istifanın Ruhani tarafından kabul edildiğini ve yerine Sait Nimeki'nin vekalet edeceğini duyurdu.

Trump'ın yaptırımları altında İran'da riyal serbest düşüşe geçerken enflasyon yüzde 40'ları geçti. Ruhani'nin geçen ay meclise sunduğu bütçe, mali değer kaybından ötürü geçen yılki bütçenin yarısı değerinde.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.