Rus lider Putin'in iktidardaki 20 yılı

Rus lider Putin'in iktidardaki 20 yılı

İktidardaki 20 yılı geri bırakan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, şimdiden Rus tarihinin sembol isimlerinden birisi haline geldi.

Vladimir Putin, 9 Ağustos 1999’da Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin tarafından başbakan vekili olarak atandığında belki de kimse bu kararın Rus tarihinin dönüm noktalarından biri olacağının farkında değildi. Selefleri ancak bir kaç ay görevde kalabilmişti ve Putin’in adı o güne kadar pek duyulmamıştı. Bu yüzden ona da ilk başta bir kaç aylık başbakan gözüyle bakıldı, ancak hiç de öyle olmadı. İktidardaki 20 yılı geri bırakan 1952 doğumlu Rusya Devlet Başkanı, şimdiden Rus tarihinin sembol isimlerinden birisi oldu.

Boris Yeltsin 31 Aralık 1999’da devlet başkanlığından istifa ettiğinde Putin'in başbakanlık koltuğundaki beşinci ayı henüz tamamlamamıştı. 26 Mart 2000’de gerçekleşen seçimde Putin ilk turda Rusya devlet başkanı seçildi.

Çeçen söylemleri

Politikacının henüz başbakan iken popülaritesinin artmasında Çeçen mücadelesi önemli rol oynadı. Çeçen isyancıların Eylül 1999’da Rus yerleşim birimlerine düzenlediği saldırılardan sonra eski bir KGB ajanı olan Putin, “Teröristleri her yerde öldüreceğiz!” söylemiyle destek topladı. Çeçenistan’la mücadelede Putin’in bizzat görev aldığı haberleri yayıldı. Kremlin, Çeçenistan’ın başkenti Grozni’ye yapılan operasyonlarda Putin’in bizzat kendisinin Su-27 jetini kullandığını duyurdu.

Analistlere göre Putin iktidarı boyunca Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra travma yaşayan Rusların aradığı güçlü lider figürü oldu. Enerji anlaşmalarıyla dikkat çeken siyasetçi, ülkenin doğalgaz zenginliğini güçlü şekilde kullanmaya devam ediyor.

Putin döneminde Rusya’nın dış politikadaki etkinliği hızla yükseldi. NATO’nun genişleme planlarını eleştiren Rus lider, Doğu Avrupa ülkelerine füze savunma sistemi konuşlandırılmasına da karşı çıktı. Rusya 2014’te Kırım’ı ilhak ederken Batı dünyasından buna şiddetli bir karşı adım gelmedi. Rusya Suriye’nin geleceği meselesinde de en güçlü aktör olarak dikkat çekiyor.

Batılı sivil toplum örgütleri Putin’in iktidarını güçlendirirken medyayı tamamen ele geçirdiğini ve bu dönemde Rusya’nın insan hakları karnesinin iyice zayıfladığını savunuyor.

Görevde en uzun kalan 2. lider

İktidar süresi olarak Leonid Brejnev’i geride bırakan Putin’in bu anlamda henüz geçemediği tek isim Josef Stalin. Putin’in devlet başkanlığındaki dördüncü dönemi 2024 yılında sona eriyor. Rus lider görev süresi bittiğinde 72 yaşında olacak. Kanunlara göre görevini bırakmak zorunda ancak 2024’ten sonra nasıl bir politika izleyeceği merak konusu.

Putin, Anayasa gereği görev alamadığı için 2008-2012 yılları arasında devlet başkanlığı koltuğunu Dmitri Medvedev'e bırakmış ve başbakanlık görevinde bulunmuştu.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.