"Rus Wagner üçüncü ülkeler üzerinden Ukrayna'ya silah sevk etmeye çalışıyor"

"Rus Wagner üçüncü ülkeler üzerinden Ukrayna'ya silah sevk etmeye çalışıyor"

ABD Dışişleri Bakanlığı Wagner’i Ukrayna’da kullanılmak üzere askeri ekipmanları üçüncü ülkeler üzerinden sevkiyatını yapmaya çalışmakla suçladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Rusya’nın paralı asker grubu Wagner’in Ukrayna’da kullanılmak üzere askeri ekipman alma çabalarını gizlemeye çalıştığını ve Rusya’nın Ukrayna işgaline destek amacıyla bu alımları Mali üzerinden sevk etmeye çalıştığı konusunda bilgilendirildiğini belirtti.

VOA Türkçe'nin haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller dün düzenlediği basın toplantısında, Wagner’in etkili olduğu üçüncü ülkeler üzerinden ilerleyerek askeri ekipman alımını gizlemeye çalıştığını düşündüklerini ve Wagner’in bu işlemler için sahte belge kullanmaya niyetli olduğu konusunda bilgilendirildiklerini söyledi.

Sözcü, Wagner’in yabancı tedarikçilerden askeri sistem alma girişiminde bulunduğuna ve bu silahları Mali üzerinden sevki etme çabası içinde olduğuna ilişkin göstergelerin bulunduğunu kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, henüz bu silah alımlarının gerçekleştiğine ilişkin bir işaret görmediklerini; ancak durumu yakından takip ettiklerini belirtti

Sözcü, Wagner’in askeri operasyonlarını destekleyen çok sayıda kişi ve kuruma da yaptırım getirdiklerini hatırlattı.

Rusya yalanladı, Mali’den açıklama yok

Mali'deki cunta yönetimindense henüz konuya ilişkin bir açıklama gelmedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova ise bugünkü basın toplantısında ABD’nin iddialarının ‘uydurma’ olduğunu iddia etti.

Başında Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e yakın işadamı Yevgeni Prigojin’in bulunduğu Wagner Grubu, Bahmut dahil Ukrayna’da çatışmaların yoğun olduğu bölgelerde sahada Rus askerleri safında çatıştı.

Batılı ülkeler 2021 yılından bu yana Wagner’in Mali’deki faaliyetlerine ilişkin kaygılarını gündeme getiriyor.

2021 yılında liderlerin darbeyle yönetimi ele geçirdiği Batı Afrika ülkesi Mali ve Rusya, ülkede bulunan Rus güçlerinin paralı asker olmadığını; Rusya’dan satın alınan ekipman konusunda Mali askerlerine eğitim desteği veren birimler olduğunu savunmuştu.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.