BM: Mali'de ordu ve yabancı güçler 1 ayda 500 kişiyi infaz etti

BM: Mali'de ordu ve yabancı güçler 1 ayda 500 kişiyi infaz etti

BM raporunda, mart ayındaki operasyonlarda çok sayıda sivilin işkence gördüğü belirtilerek, 58 kadın ve genç kızın tecavüz veya cinsel saldırıya uğradığı bildirildi.

Birleşmiş Milletler (BM), Batı Afrika ülkesi Mali’de hükümet güçleri ve yabancı paralı savaşçıların 2022 yılı mart ayında bir köyde en az 500 kişiyi öldürdüğü suçlamasında bulundu.

Euronews'in haberine göre, BM İnsan Hakları Temsilciliği tarafından bugün yayımlanan raporda, yaklaşık 20 kadın ve 7 çocuğun öldürülen siviller arasında yer aldığı kaydedildi.

BM raporunda öldürülen köylülerden 238’inin kimliğini tespit edildiği bildirildi.

Mart ayındaki operasyonlarda çok sayıda sivilin işkence gördüğü belirtilen raporda, eldeki güvenilir verilere göre 58 kadın ve kızın tecavüz veya cinsel saldırıya uğradığı ifade edildi.

Raporda, infaz ve diğer saldırıların ülkenin iç kesiminde yer alan Moura bölgesinin 2022 yılı 27-31 Mart‘ta kontrolü için yapılan operasyonlarda gerçekleştiği bilgisi paylaşıldı.

BM İnsan hakları Temsilcisi Volker Türk, bu ülkedeki infazların ve tecavüzlerin “savaş suçu” olarak değerlendirilmesi için yeterli kanıt bulunduğunu ifade etti.

Raporda, yabancı paralı askerlerin bağlı olduğu grubun ismi verilmedi. Bununla birlikte Mali ve Rusya’daki yetkililerin konuyla ilgili açıklamalarına atıfta bulunularak, bu konuda Rus paralı asker şirketi Wagner isim verilmeden adres gösterildi.

Mali’de hükümetin, Rusya’nın Wagner paralı asker grubunu ülke topraklarında konuşlandırma kararının ardından komşu Afrika ve AB ülkeleriyle arasında gerginlik yaşanmıştı.

Fransa ve Almanya, bu kara yüzünden bu ülkedeki birlikleri geçen yıl kademeli olarak çekme kararı almıştı.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.