"Rusya-ABD ilişkileri tarihin en düşük seviyesinde

"Rusya-ABD ilişkileri tarihin en düşük seviyesinde

Rusya, ABD ile ilişkilerin tüm zamanların en düşük seviyesinde olduğunu açıkladı. İlişkilerin kısa vadede düzelmesi beklentisinin de bulunmadığını ifade etti.

(Fotoğraf: Jernej Furman)

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, basın brifinginde yaptığı açıklamada, “ABD ile ikili ilişkiler maalesef muhtemelen tarihin en düşük seviyesinde. Yakın bir gelecekte iyileşeceğine dair de bir umut bulunmuyor” ifadelerini kullandı.

Son yıllarda gerileyen iki ülke ilişkileri, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması ve ardından ABD öncülüğünde müttefik ülkelerin Rusya’ya karşı başlattığı ekonomik yaptırımlar nedeniyle daha da kötüye gitti.

Öte yandan ABD’nin Kiev hükümetine ekonomik ve askeri anlamda verdiği destekler de Rusya’nın tepkisine neden oluyor. Rus yetkililer, Washington’u Ukrayna savaşında doğrudan rol oynamakla suçluyorlar.

Eski ABD Deniz Kuvvetleri mensubu Trevor Reed ve kadın basketbolunun yıldız oyuncusu Brittney Griner’ın mahkum takasında konusunda iki ülke anlaşma sağlamış olsa da son dönemde üst düzey ilişkiler konusunda bir ilerleme söz konusu olmadı.

ABD ve Rusya arasında nükleer silahların kontrolu konusundaki Yeni START anlaşmasına dair Kasım ayında yapılacak görüşmeler son dakikada iptal olurken Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Joe Biden son olarak 2021 yılının Haziran ayında Cenevre biraraya geldiler.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov da iki yıl önce Cenevre’de yapılan son görüşmeye atıfta bulunarak “Geçtiğimiz iki yıl, Cenevre’yle ilgili ihtiyatlı umutlar olmasına rağmen ilişkiler için çok kötü seyretti” değerlendirmesini yaptı.

Son olarak Rusya Dış İstihbarat Şefi Sergey Narişkin, CIA Başkanı William Burns’le Ankara’da Kasım ayında bir görüşme gerçekleştirmişti. Moskova bu noktada yeni bir görüşme ihtimaline de kapıyı kapatmıyor.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.