Rusya Burkina Faso'da nüfuzunu yayıyor

Rusya Burkina Faso'da nüfuzunu yayıyor

Burkina Faso'daki cunta yönetiminin ve destekçilerinin 'Fransa' karşıtı hamleleri beraberinde Rusya'nın bu ülkede nüfuzunun genişlediği gözlemleniyor.

(Fotoğraf: Journal de Brazza)

Rusya'nın Vagadugu Büyükelçisi Alexey Saltykov, Burkina Faso Dışişleri Bakanı Olivia Rouamba ile iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri ele aldı.

Yerel kaynaklara göre Saltykov 10 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Rouamba ile siyasi, savunma ve ekonomi alanları başta olmak üzere önemli konulardaki fırsatları masaya yatırdıklarını söyledi.

Yıllardır Burkina Faso ile iyi ilişkilere sahip olduklarını aktaran Rusya'nın Vagadugu Büyükelçisi Saltykov, ülkesinin cunta yönetimi ile siyasi, savunma ve ekonomi alanlarında iş birliğine hazır olduğunu vurguladı. Burkina Faso Dışişleri Bakanı Rouamba ise Vagadugu ve Moskova yönetimlerinin ilişkilerini geliştirme ve güçlendirmede kararlı olduklarını ve bunun somut eylemlerle birlikte sahada görünüm kazanacağını bildirdi.

Öte yandan Rusya'nın Vagadugu Büyükelçisi Saltykov, 11 Ocak'ta Başbakan Apollinaire Joachimson Kyelem de Tambela ile görüştü.

Görüşmeler sonucunda Rusya'nın önümüzdeki günlerde Burkina Faso ile "güvenlik, savunma ve terörle mücadele" gibi alanlarda bir yol haritası belirlemesi konusunda mutabık kaldığı aktarılıyor.

Başbakan Tambela, aralık ayında Rusya'ya yaptığı ziyarette ortaklıklarını çeşitlendirme bağlamında Rusya ile "terörle mücadele" konusunda çalışmak istediklerini belirtmişti.

Burkina Faso'da darbe üstüne darbe sonrası yeni cunta ve Fransa arasındaki ilişkilerde gerilimler yaşanmıştı. Cunta destekçileri darbenin gerçekleştiği gün ellerinde Rusya bayraklarıyla sokaklara dökülmüş ve bazı protestocular ülkedeki Fransa Büyükelçiliğine saldırmış ve Fransız askeri üssün önünde Fransa karşıtı sloganlar atmıştı.

Diğer taraftan Burkina Faso'nun da bu yıl düzenlenecek Rusya-Afrika zirvesinde yerini alacağı ifade ediliyor.

"Ülkenin yüzde 40'ı cihat yanlısı grupların kontrolünde"

Ülkedeki cihat yanlısı grupların varlığının arttığını savunan Yüzbaşı İbrahim Traore liderliğindeki ordu, ülkede yıl başındaki başka bir darbeyle yönetime gelen diğer cuntanın savaş stratejisine karşı tepkileri sebebiyle bir askeri darbe gerçekleştirmişti.

2015 yılından bu yana saldırıların sürdüğü Burkina Faso topraklarının en az yüzde 40'ının cihat yanlısı gruplarca kontrol edildiği ve merkezi hükümetin kırsal bölgeler üzerinde ciddi bir kontrolünün olmadığı belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.